consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
24-04-2020
Des de 2000 s'han aconseguit avenços històrics en la lluita contra la malària, salvant milions de vides. No obstant això, la meitat de la població mundial està encara en risc de patir aquesta malaltia pot prevenir i tractar, que li costa la vida a un nen cada dos minuts.
El tema escollit per al Dia Mundial de la Malària d'aquest any, que se celebra el 25 d'abril, és Zero Malària Starts with Me (La malària zero comença amb mi). Aquest lema emfatitza el poder i la responsabilitat de tots i cadascun de nosaltres, sense importar on visquem, per aconseguir que ningú mor com a conseqüència de la picada de mosquit portador d'el paràsit de la malària. Aquesta malaltia està cada vegada més associada a la pobresa i la desigualtat, amb les persones més vulnerables com a població de risc i, dins d'ella, les dones embarassades i els nens menors de cinc anys de l'Àfrica subsahariana com a grup més afectat.
Segons l'últim Informe Mundial sobre la Malària, gairebé 900.000 nens en 38 països africans van néixer el 2018 amb baix pes a causa dels símptomes de la malària soferts per les seves mares durant l'embaràs. Aquest mateix any els nens menors de cinc anys van representar dos terços de les morts per malària a tot el món.
Mobilització de la comunitat, prevenció, sensibilització, distribució de mosquiteres i proves diagnòstiques
Les organitzacions que formen part d'Humana People to People desenvolupa en l'actualitat diversos projectes de lluita contra la malària en cooperació amb altres entitats, que comparteixen l'objectiu comú d'eradicar aquesta malaltia tractable. Aquests projectes es basen en la mobilització de la comunitat i la prevenció mitjançant, per exemple, la distribució de mosquiteres. A través de les xarxes de treballadors comunitaris de salut es duen a terme campanyes d'informació i sensibilització, es duen a terme proves diagnòstiques i es deriva als malalts als centres de salut. Igualment es promou l'acompanyament dels pacients durant el tractament, així com el diàleg amb les seves famílies i amb la resta de la població. Per a això, s'organitzen reunions en els llogarets, les escoles i es duen a campanyes porta a porta.
Al llarg de 2019, aquestes campanyes de sensibilització van involucrar a més de 2,3 milions de persones, mentre que 420.000 es van sotmetre a un test de diagnòstic. Els positius van ser en alguns casos atesos en llocs sanitaris temporals i, en altres, derivats als centres de salut.
Acció col·lectiva per aconseguir millors i més ràpids resultats
ADPP Moçambic implementa a hores d'ara un gran projecte de lluita contra aquesta malaltia, en què estan involucrades 1,3 milions de persones de les comunitats més afectades de les províncies de Niassa i Nampula. Al juliol de l'any passat, Humana People to People-Congo va començar un nou projecte de malària que té com a objectiu assolir a 313.000 persones de la província de Mai Ndombe. Humana People to People Sud-àfrica, per la seva banda, implementa al llarg de la frontera amb Moçambic i Esuatini (antiga Swazilàndia) tres programes contra la malària que integren a més de 200.000 persones. Un dels propòsits d'aquestes accions és eradicar els llocs habituals de reproducció de l'mosquit anòfeles femella, transmissor de l'paràsit.
En el cas de Zàmbia, Botswana, Zimbabwe, Guinea Bissau, Malawi, Namíbia i Angola, així com a Sud-àfrica, Moçambic i la República Democràtica de Congo, s'impulsen xarxes de distribució de mosquiteres, en què participen agents de salut i voluntaris. Dones embarassades i menors de cinc anys són els grups de major interès en aquestes campanyes.
ADPP Moçambic i ADPP Angola, a més, lideren dos grans projectes de lluita contra la malària, en el qual participen altres organitzacions, i que es desenvolupa al llarg de les fronteres d'Angola, Botswana, Esuatini, Moçambic, Namíbia, Sud-àfrica, Zàmbia i Zimbabwe. Es tracta d'una ambiciosa iniciativa, basada en una gran acció col·lectiva, que compta amb el suport de el Fons Mundial de lluita contra la SIDA, la Tuberculosi i la Malària.