Rebem a la nostra planta l'Agència de Residus de Catalunya

26-11-2021

“La gestió del residu tèxtil és un repte importantíssim, encara més en un paradigma d’economia circular”. Així ho ha assegurat aquest matí el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, després de visitar la planta de preparació per a la reutilització del tèxtil, d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo, situada a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental).

Peraire ha recorregut la instal·lació dedicada a la gestió del residu tèxtil, acompanyat per la directora de l’àrea d’Economia Circular de l’ARC, Pilar Chiva; el cap del Departament de Prevenció i Eficiència dels Residus, Alfred Vara, i l’alcalde de l’Ametlla del Vallès, Pep Moret. Els hi ha guiat la directora general d’Humana, Elisabeth Molnar, que ha destacat el benefici ambiental de la reutilització i la contribució de la gestió de la roba usada a l’economia circular. Aquesta visita coincideix amb la recta final de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que se celebra del 22 al 28 de novembre.

El director de l’ARC ha assegurat: “Humana és un agent important que tracta un residu fonamental. Cal posar de relleu aquesta feina i per això estic content de conèixer-la de prop així com del circuit que segueix la roba. Volia saber què passa amb aquest residu que ho deixa de ser, gràcies a la feina d’entitats com Humana. I més encara en un dia com avui que és el Black Friday; una setmana com aquesta, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, i amb la campanya de Nadal a les portes”.

“La importància de la gestió del residu tèxtil és un repte importantíssim”, ha afegit, “ a l’abocador encara hi ha un munt de residu tèxtil que probablement es podria haver reduït moltíssim amb un consum responsable i dipositant-lo als contenidors adequats per a fer-ne una acurada recollida selectiva”.

Segons Isaac Peraire, “hi ha un percentatge de recollida selectiva molt baix però la part positiva és que sabem què s’ha de fer per millorar-ho i ens hi hem posat: des de l’Agència estem treballant intensament en el Pacte pera  la Moda Circular, clau en aquest àmbit; hi haurà novetats en l’àmbit legislatiu, que haurà d’abordar aquest tema; i cal reivindicar la responsabilitat ampliada del productor, que ha de ser fonamental. De la mateixa manera, administracions, entitats i ciutadania hem d’incidir en explicar què passa amb la roba quan la donem, que tinguin confiança en la gestió posterior”.

Per la seva banda, la directora general d’Humana, Elisabeth Molnar, ha afirmat: “El treball d’Humana en el sector tèxtil reutilitzat és essencial en la transició cap a una indústria tèxtil circular. El nostre marc d’actuació és la jerarquia de residus que marca la Unió Europea, que prioritza la prevenció i reutilització dels residus sobre el reciclatge”. Ha defensat que “la reutilització té enormes beneficis, no només en termes ambientals sinó també en la creació d’ocupació verda”. I ha afegit: “El 60% de la roba comprada a les botigues de segona mà d’Humana reemplaça l'adquisició de peces noves, la qual cosa contribueix a la prevenció de les emissions de CO₂ i de posteriors residus tèxtils”.

La planta de preparació per a la reutilització de l’Ametlla del Vallès rep el residu tèxtil que Humana recupera a Catalunya (una mitjana de 5.000 tones anuals). Té una superfície de 2.000 m2, s’hi processen diàriament 20 tones de roba usada (1,2 tones a diari per cada persona classificadora) i compta amb un equip de 36 persones.

Humana disposa de 1.500 contenidors per a la recollida de roba a Catalunya gràcies als convenis, contractes i acords establerts amb ajuntaments, entitats i empreses privades. Milers de donants, en revisar l’armari, dipositen als contenidors verds de la Fundació la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzen.

Quanta roba usada es recupera a Catalunya – El Pacte per a la Moda Circular

Els residus tèxtils s’han convertit en un problema global. El consum de roba ha crescut de forma accelerada i la seva vida útil cada vegada és més curta. A Catalunya es generen 165.933 tones de residu tèxtil, segons dades del 2020 de l’ARC. Cada català llença 21,6 quilos de roba anualment, de mitjana.

Tanmateix, la recollida selectiva per part dels gestors autoritzats només representa el 10,6% del total de residus tèxtils provinents del consum a les llars. La resta va a parar a la fracció resta, per tant acaba en un abocador o en una incineradora.

Davant d’aquest escenari, s’ha creat el Pacte per a la Moda Circular del Tèxtil a Catalunya, que aglutina els diferents agents del sector del tèxtil i vol donar resposta als reptes de desenvolupament sostenible en aquest àmbit. S’impulsa des dels Departaments d’Empresa i Coneixement i de Territori i Sostenibilitat, de la Generalitat, amb representants de la cadena de valor del sector i d’altres administracions i centres tecnològics i de recerca.

El Pacte per a la Moda Circular té com a missió contribuir a canviar el paradigma del sector tèxtil per avançar cap a una economia circular. Entre altres objectius, el Pacte s’ha fixat disminuir significativament la generació de residus tèxtils i incrementar el percentatge de recollida selectiva i de valorització material, tant de preparació per a la reutilització com de reciclatge.

Més notícies

Rebem a la nostra planta l'Agència de Residus de Catalunya-img1
Rebem a la nostra planta l'Agència de Residus de Catalunya-img2
Rebem a la nostra planta l'Agència de Residus de Catalunya-img3