consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
29-02-2024
Humana Fundación Pueblo para Pueblo acull amb altes expectatives la proposta de revisió de la Directiva marc sobre residus, que estableix els conceptes bàsics de la gestió de residus tèxtils a la Unió Europea (UE). La nostra entitat està plenament compromesa amb la promoció i el foment d'un ús més sostenible i circular dels productes tèxtils; per tant, acull amb satisfacció el text legislatiu que, entre altres mesures, introdueix l'obligatorietat de la recollida selectiva de tèxtils a tots els països membres a partir de l'1 de gener del 2025.
Humana és un dels principals actors a la recollida, classificació i venda de roba de segona mà a Espanya, amb una mitjana anual de 18.000 tones de roba recuperades, dos centres de classificació i 52 botigues de segona mà. Amb l'experiència que acrediten 37 anys de trajectòria, l'organització expressa així la seva postura davant de la proposta legislativa europea:
Igualtat d'oportunitats
Tot i que a Humana acollim de forma positiva la proposta, alhora lamentem la difusa distinció entre "empreses socials" de la resta d'"actors de l'economia social". Humana insta que tots els operadors autoritzats de residus tèxtils, que jurídicament s'emparin sota el marc a l'economia social, rebin el mateix tracte per part de les administracions. Atorgar més oportunitats de negoci a alguns actors de l'economia social en detriment dels altres és contraproduent i obstaculitzarà els objectius de la directiva.
La responsabilitat ampliada del productor (RAP)
Acollim amb satisfacció que hi pugui haver sistemes harmonitzats de responsabilitat ampliada del productor (RAP), promovent normes i objectius comuns als estats de la UE que condueixin a una recollida, reutilització i reciclatge de tèxtils al mercat interior de la UE més efectiva.
El sistema de RAP s'ha de dissenyar per maximitzar l'alt potencial de reutilització dels tèxtils recollits i reflectir la diferència del flux tèxtil usat respecte d'altres fluxos de residus. Això compensaria la classificació i les vendes d'articles no reutilitzables si es compleix la previsió d'un augment de la recollida selectiva, ja que serà obligatòria a la UE a partir de l'1 de gener del 2025.
Donem suport als sistemes de RAP que impliquen els actors rellevants en el procés de presa de decisions. Els operadors autoritzats tenen un paper fonamental, amb una trajectòria en què sempre hem garantit un correcte emmagatzematge (articles secs, nets i lliures de contaminació) i hem maximitzat el potencial de reutilització.
Criteris de classificació
La proposta de directiva suggereix que la Comissió Europea estableixi uns criteris actuals de classificació per a cada mercat d'exportació. Ho considerem poc realista, atès que els criteris de classificació reals de cada mercat estan en canvi constant a causa de l'evolució de la demanda.
Objectius de recollida
Lamentem que no s'hagin fixat objectius de recollida o reutilització a escala de la UE. Instem que es fixin i es revisin cada dos anys per augmentar la recollida total i maximitzar els objectius de recollida tenint en compte la viabilitat, els avenços tecnològics i la millora de la infraestructura europea de recollida i classificació. Els objectius de reutilització han de tenir preferència sobre els de reciclatge, ja que, altrament, els esforços per assolir aquests objectius podrien ser contraproduents.
Context local i mundial
A Humana considerem que cal permetre que els tèxtils usats es classifiquin fora del context local ja que la producció i el comerç de productes tèxtils tenen caràcter mundial. Atès que la recollida selectiva obligatòria a partir del 2025 augmentarà els volums de roba recollida a la UE, també ho ha de fer la capacitat de classificació, tant a la UE com a fora. S'ha de primar la classificació local, però també s'ha de permetre que els articles recollits es classifiquin a l'estranger en coherència amb el Reglament sobre el trasllat de residus per facilitar la major taxa de reutilització possible.
A la nostra web comptem amb un apartat de Position Papers on és possible trobar documents amb què l'entitat valora i analitza els avenços legislatius i de divers tipus que s'estan produint en matèria de residus tèxtils, així com les tendències i canvis del sector de la roba usada i la moda de segona mà.