consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
18-02-2015
El municipi de Cornellà de Llobregat (Barcelona) s'uneixe a aquesta iniciativa d'agricultura urbana que promou el respecte al nostre entorn a través de l'agricultura ecològica, obtenint productes per a l'autoconsum; en ella participaran activistes amb ganes a més d'estrènyer llaços amb altres persones de la seva comunitat.
L’Ajuntament de Cornellà ha posat en marxa un projecte amb vocació d’inclusió social: els horts comunitaris del barri de Sant Ildefons destinats a col·lectius vulnerables i n’ha cedit la formació dels usuaris a Humana.
Des d’aquesta setmana, als terrenys ocupats anteriorment per l’edifici de l’Inem hi treballen 17 persones que reben formació sobre el conreu i les tasques agrícoles per a poder reorientar el seu futur laboral. La setmana vinent s’incorporaran cinc més, i a finals del mes de març, ja estaran tots els horts ocupats.
La incorporació dels usuaris es fa progressivament per poder oferir-ne la formació inicial en grups reduïts i garantir-ne l’adquisició dels coneixements bàsics. L’espai és municipal i les persones van sol·licitar fa mesos un dels horts; de la formació se n’encarrega Humana, que emmarca aquesta iniciativa en un programa d’agricultura social urbana anomenat “Conreem el clima i la comunitat (3C)”.
“És una experiència nova amb un treball previ intens. Estem molt il·lusionats en tirar-ho endavant”, asseguren Montse Pérez i Manuel Ceballos, tinent d’alcalde de Polítiques de Benestar Social, i d’Espai Públic i Medi Ambient, respectivament. Fa dos anys es va enderrocar l’edifici on hi havia les oficines de l’Inem, al barri amb més població i també amb la taxa d’atur més elevada de la ciutat.
L’Ajuntament va decidir “donar aire” urbanístic a la zona i, al mateix temps, apostar per un projecte social; així va prendre forma la parcel·la de 2.105 metres quadrats destinats a horts cedits a persones amb risc d’exclusió social.
Cada usuari disposa d’un espai d’uns 38 metres quadrats per a conrear productes de temporada. La concessió és per un any renovable a un segon.
Paral·lelament, la Biblioteca de Sant Ildefons, situada al costat dels horts, acull l’exposició fotogràfica “Agricultura social. Les persones i la terra, el primer” que retrata l’aposta d’Humana per l’agricultura social.
El programa “Conreem el clima i la comunitat (3C)” ja suma la gestió de dos horts comunitaris: un situat a Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental) i el de Cornellà de Llobregat. Aquest programa és possible gràcies els recursos obtinguts amb la gestió del tèxtil usat, amb els quals Humana desenvolupa projectes de cooperació a països del Sud (en àmbits com l’educació, la salut, la formació professional, la integració social, el desenvolupament agrícola o el sanejament, entre d’altres) i d’altres d’ajuda social el territori més proper.
Més informació: humana.cat