consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
31-03-2025
El Projecte d'Acció Humanitària a la província de Maputo, Moçambic, finançat per Humana i implementat pel nostre soci local ADPP, ha dut a terme iniciatives rellevants en els últims mesos. D'una banda, va lliurar blocs sanitaris a diferents centres escolars afectats per ciclons i, per l'altre, va organitzar una plataforma per a l'intercanvi d'experiències en cas de desastres.
El Projecte d'Acció Humanitària va lliurar el mes de febrer passat blocs sanitaris a les escoles primàries de Bunhiça, Nkobe i Tsalala, en el municipi de Matola, rehabilitats per a reforçar les condicions de seguretat i higiene i garantir un retorn a l'escola segur per a la comunitat educativa.
Durant la cerimònia, la directora de l'Escola Bàsica de Bunhiça, Carlota Manjate, va posar l'accent en la importància de la conservació de les infraestructures com a responsabilitat compartida entre la comunitat, els professors i els alumnes. També va posar l'accent en les necessitats de l'escola, que actualment compta amb 2.285 alumnes en 35 classes i 50 professors, i s'enfronta a reptes com la falta de pupitres, finestres i portes adequades.
El representant d’ADPP, Isaïes Wate, va reforçar el compromís de l'organització amb l'educació de la primera infància, subratllant que invertir en els nens significa creure en un futur millor per a Moçambic.
Va expressar el seu agraïment a Humana que va aportar els fons per a aquesta iniciativa i, al mateix temps, va demanar que es faci un bon ús de la infraestructura. “A més de rehabilitar els blocs sanitaris, hem proporcionat aliments i articles d'higiene a més de 590 famílies, i hem fet costat a 11 escoles amb el lliurament de kits didàctics per a 100 professors i material escolar per a 3.250 alumnes”, va dir.
Carles Tomás, coordinador d'Acció Humanitària d'Humana, explica: “Vaig visitar escoles que van ser afectades pels últims desastres naturals registrats al país. Fruit del nostre suport, l'Escola de Primària de Bunhiça gaudeix de nous banys, després de la rehabilitació dels antics, molt afectats pel cicló Filip”.
Intercanvi d'experiències
D'altra banda, el Projecte d'Acció Humanitària va organitzar setmanes abans una plataforma per a l'intercanvi d'experiències entre els Comitès Locals de Gestió del Risc de Desastres. Durant quatre dies, l'esdeveniment va reunir membres dels comitès creats i capacitats pel projecte en col·laboració amb l'Institut Nacional de Gestió de Riscos i Desastres.
L'objectiu principal va ser enfortir el suport mutu i garantir una major eficàcia en la prevenció i resposta a les inundacions en les comunitats. Entre els desafiaments comuns es trobaven els relacionats amb l'obertura, neteja i manteniment de rases de drenatge pluvial, la higiene i el sanejament. Al mateix temps, els comitès van compartir els seus plans de treball, els assoliments aconseguits, les dificultats trobades i la necessitat de finançament per a adquirir materials de treball com a carretons, serres, cascos, tallagespes, guants, etc.
Segons Sebastião Pispi, coordinador del projecte, la iniciativa és un pas essencial per a la integració i l'enfortiment dels comitès. "Des de la seva creació, hem treballat individualment amb cadascun. No obstant això, sentim la necessitat d'acostar-los creant una plataforma on puguin intercanviar experiències. Amb això, esperem que els comitès amb més experiència animin als nous a afrontar els reptes i perseverar", va dir.
La coordinadora del comitè, Olga Caratane, va emfatitzar: “Aconseguim netejar les rases de drenatge del barri, creem una base de dades per a identificar les cases més vulnerables a les inundacions i identifiquem zones segures per a allotjament en cas de desastres extrems”.