consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
19-09-2024
Els horts comunitaris de l’Ametlla del Vallès (Barcelona), integrats al programa d’agricultura urbana 3C Conreem el Clima i la Comunitat, afronten el cultiu de tardor amb optimisme.
Amb un grup humà caracteritzat per una bona sintonia, amb 9 activistes i un tècnic agrícola, aquest espai va camí del segon any gràcies al treball que ha implementat Humana amb la col·laboració de l'Ajuntament i el finançament de Fondation Air Liquide, un suport imprescindible i l'aportació dels quals ha fet que sigui pràcticament gratuït per als activistes.
Les obres de preparació de l'espai (treure arbres, anivellar el terreny i tancar el perímetre) es van endarrerir més del que s'esperava, així que els horts comunitaris de l'Ametlla del Vallès es van posar en marxa l'agost del 2023, quan van arribar els primers activistes o usuaris amb la intenció de treballar 20 parcel·les individuals i 5 comunitàries.
A més, un element extern va condicionar l'activitat dels horts des de llavors i ho continua fent actualment: les restriccions al consum d'aigua a causa de la situació de sequera que patia i que encara pateix Catalunya.
Davant d'aquesta limitació, amb una dotació mínima indispensable per al reg, es va decidir que només hi hauria 5 parcel·les actives. "És una llàstima", reconeix Sergi Jiménez, tècnic agrícola d'Humana, "perquè disposem d'un espai de 2.000 metres quadrats, però gairebé no ocupem 90 metres per a bancals".
La limitació de l'aigua de reg no sols condiciona l'espai de cultiu, sinó també el nombre d'activistes. “Actualment comptem amb 9, comparteixen les parcel·les i fomentem el treball en equip”, indica Jiménez, “però no podem créixer atès que no tenim accés a més aigua. Quina pena, perquè tenim un espai amb possibilitats enormes”.
Espai de relació comunitària intergeneracional
En qualsevol cas, els horts de l'Ametlla del Vallès s'han consolidat com un espai de relació comunitària intergeneracional, un punt de trobada, un espai per conèixer-se i promoure un estil de vida saludable i també una experiència d'autoaprenentatge amb una producció que complementa la dieta diària de les famílies amb hortalisses ecològiques d?autoconsum.
Així mateix, l'equip d'activistes posa sobre la taula les necessitats que hi ha al territori al voltant de la seguretat alimentària i els problemes derivats dels models de producció relacionats amb el canvi climàtic.
Fondation Air Liquide contribueix a aquest projecte amb una aportació que l'equip de 3C Conreem el Clima i la Comunitat agraeix enormement. Els fons de Fondation Air Liquide s'han destinat a finançar elements com ara kits de llavors; pesticides i insecticides ecològics; kit de ferramentes i equips de jardineria; equips del sistema de reg; materials bàsics per a la formació a l'aire lliure (cadires, pissarra portàtil, taula); impressió, materials didàctics i visibilitat…
“Ha estat una ajuda fonamental per dur a terme aquesta iniciativa, estem molt agraïts per la confiança de Fondation Air Liquide”, coincideixen els membres dels horts.
Els horts estan ara en una fase de transició. “Estem retirant els cultius d'estiu, com el carbassó; en canvi, les albergínies i pebrots poden aguantar una mica més. I ja preparem el terreny del que plantarem amb la vista posada a la tardor i l'hivern”, explica el tècnic que assessora els activistes.
Tens més informació a la web de 3C