consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
18-09-2018
La indústria del tèxtil i la del calçat són responsables del 8% de les emissions mundials de CO2: el 6,6% correspondria al sector del tèxtil i el 1,4%, al del calçat; si les pràctiques del sector no canvien a curt o mitjà termini, aquest registre augmentarà un 49% en una dècada. Així ho afirma l'estudi "Measuring Fashion: Insights from the Environmental Impact of the Global Apparel and Footwear Industries study", elaborat per Quantis.
Cada ciutadà consumeix una mitjana de 11,4 kg de peces de vestir a l'any, el que es tradueix en 442 kg d'emissions de CO2 per càpita, aproximadament la mateixa quantitat que expulsa un cotxe durant 2.400 km.
La reutilització, peça angular per aconseguir una indústria més sostenible
Des Humana sempre hem alertat que la indústria tèxtil i la moda conformen una de les activitats més contaminants del planeta, per dos motius principals: l'alt grau de consum de recursos i matèries primeres que requereix per atendre la creixent producció de peces -traduïda en una demanda igualment en expansió- i un elevat nivell de generació de residus, pre i post consum. D'aquí el nostre convenciment del valor de la reutilització com a vehicle per afavorir la moda sostenible i prolongar el cicle de vida de les peces.
Segons l'estudi de Quantis, més de la meitat de l'impacte de la indústria tèxtil sobre el medi ambient procedeix de tres etapes principals: en el tenyit i l'acabat de les teles (on hi ha un ús més intensiu de l'energia), la preparació de filats i la producció de fibres. Amb la fabricació global concentrada en països asiàtics, les emissions en aquestes etapes estan condicionades per l'elevada dependència del carbó i el gas natural per generar electricitat i calor.
Un augment alarmant de l'impacte ambiental
"Measuring Fashion" afirma que "la contribució de la indústria al canvi climàtic va augmentar en un 35% entre 2005 i 2016, impulsat pels canvis en els materials utilitzats, els hàbits de consum i els llocs de producció". I preveu que, en un escenari sense canvis, "l'impacte de la indústria de la indumentària augmentarà constantment en els propers 15 anys, arribant a un augment projectat el 49% en l'impacte del canvi climàtic per 2030. Canvis addicionals en l'ús de materials (des del cotó fins als sintètics) i l'augment del consum global per càpita alimenten aquest continu creixement de l'impacte ".
Com reduir aquest impacte
Les indústries del tèxtil i el calçat han d'aplicar les següents mesures per reduir significativament les emissions contaminants:
A l'escenari que dibuixa l'estudi de Quantis subjau contínuament la importància de l'economia circular, no en va el desenvolupament de models econòmics circulars porta aparellat un ús eficient dels recursos i una prolongació del cicle de vida dels productes. La fracció de residu tèxtil presenta un elevat potencial de reaprofitament, el que suposa una reducció del consum de matèries primeres emprades en la fabricació de peces noves.
El paper fonamental de l'ONU
L'ONU impulsa accions rellevants cap a models de negoci sostenibles per lluitar contra el canvi climàtic i assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenibles. Per exemple, amb la Green Fashion Week, la setena edició es va celebrar al maig a Dubai. Un altre exemple és l'Aliança de les Nacions Unides per a l'Moda Sostenible-UN Alliance for Sustainable Fashion o la iniciativa Climate Neutral Now.
Des Humana fomentem un consum responsable basat en la reutilització, el que ajuda a reduir el volum de residus generats. L'any passat, prop de 1,6 milions de clients van comprar a la nostra xarxa de botigues, un 16% més que en 2016. Afavorir la sostenibilitat, col·laborar per tal social de la roba usada o adquirir peces úniques són les principals motivacions a l' hora de comprar moda Secondhand. No oblidem que la peça més sostenible sempre és la ja fabricada.