La valorització energètica de residus, a debat

15-10-2014

Demà comença al TecnoCampus de Mataró el Congrés Recuwatt (Reciclatge i Energia) dedicat a la valorització energètica dels residus, en què Humana participa activament, presentant el seu model de gestió del residu tèxtil a l'estand amb què comptarà en l'esdeveniment en l'anomenada Connection Àrea.

La valorització energètica de residus constitueix una via de gestió posterior al reciclatge i reutilització. Es tracta d'un element clau abans que el material inservible acabi en els centres de tractament de residus, en què l'aprofitament serà zero.

Un model de valorització energètica per al tèxtil
Humana treballa en diverses fórmules per desenvolupar un model de valorització energètica apropiat per al residu tèxtil. La immensa majoria de la roba que arriba a les nostres plantes de classificació es pot reaprofitar.

Només el 7% de les 10.515 tones classificades en 2013 es tracta de tèxtil en mal estat o fabricat amb teixits no reutilitzables que s'envia a un centre de tractament de residus (CTR) juntament amb el plàstic (les borses en què la gent diposita la roba en els contenidors), paper, cartró, sabates en mal estat ... el 2012, el percentatge d'escombraries va ser del 8%, el que indica que cada any el nivell de reaprofitament del tèxtil augmenta.

En el cas concret de la planta de l'Ametlla del Vallès, es calcula que tota aquesta brossa pot representar entre 5 i 6 tones setmanals, és a dir, més de 300 cada any. La voluntat d'Humana és que tot el que arribi a la planta tingui una sortida el més verd possible; és a dir: que tot es pugui aprofitar d'una manera o altra i contribuir així a reduir el seu impacte ambiental i obtenir l'anhelat Residu Zero.

Obtenint combustible derivat de residu
Des de principis d'any, les escombraries ja no s'envia al CTR més proper sinó que la recull l'empresa Ecointel per traslladar fins a la planta de Pronatur, en les instal · lacions es tritura, separant els elements impropis obtenint un producte que servirà com a combustible. És l'anomenat Combustible Derivat de Residus (CDR)

Per CDR s'entén aquell material amb un alt poder calorífic, que genera energia que pot emprar com a combustible en substitució del petroli, ja que és més ecològic i econòmic. El CDR és recomanable per a fàbriques de ciment o ceràmica i centrals elèctriques. "De totes les escombraries que entra a les nostres instal · lacions de Montornès del Vallès podem reutilitzar el 85%", explica Jordi Moreno, de Pronatur. El resultat final es trasllada posteriorment a Ciments Molins, copropietària de Pronatur, a Sant Vicenç dels Horts (Barcelona). "El nostre objectiu és aconseguir la màxima valorització energètica del que ens arriba", insisteix Moreno. 

-

La valorització energètica de residus, a debat-img1
La valorització energètica de residus, a debat-img3