La roba de segona mà contribueix amb milers de milions d'euros al PIB de la UE i l'Àfrica

09-10-2024

La roba de segona mà aporta milers de milions d'euros al PIB d'Europa i Àfrica, on contribueix a la creació de milers de llocs de treball verds. Així ho revela l'informe sobre “L'impacte socioeconòmic de la roba de segona mà a l'Àfrica i la UE27+”, elaborat perOxford Economics sota l'encàrrec de Humana People to People i Sympany+.

L'estudi analitza i quantifica els beneficis socioeconòmics del sector de la roba de segona mà a la Unió Europea i el Regne Unit (UE27+), així com els efectes de les seves exportacions a tres països africans: Ghana, Kenya i Moçambic. És la primera anàlisi exhaustiva de tota la cadena de valor del sector i un intent de quantificar les seves repercussions a dos continents.

El sector va aportar un estimat de 7.000 milions d'euros al producte interior brut (PIB) de l'EU27+ el 2023 i va sumar els impactes directe, indirecte i induït. D'aquesta quantitat, 3.000 milions d'euros corresponen a un impacte directe, segons indica l'informe. Només a Alemanya i al Regne Unit, va aportar 670 i 420 milions d'euros al PIB, respectivament.

A més, es van crear 150.000 llocs de treball a la UE-27+, dels quals el 73% van ser llocs de treball verds directes. Vuit de cada 10 oportunitats d'ocupació van ser ocupades per dones, generant-ne bona part en països com Bulgària, Romania i Polònia.

L'informe ha estat presentat en un seminari en línia en què han intervingut, entre d'altres, Johanna Neuhoff, directora d'Economic Consulting d'Oxford Economics; Philippe Doliger, de la Confederació Europea d'Indústries de Reciclatge (EuRIC), i Marlvin Owusu, de Ghana Used Clothing Dealers Association.

Reducció de limpacte ambiental

La indústria tèxtil, responsable d'aproximadament el 10% de les emissions mundials de carboni, opera gairebé totalment totalment lineal. El sector de la roba de segona mà redueix l'impacte d'aquesta indústria fomentant la reutilització de les peces, allargant-ne la vida útil i disminuint la demanda de nous productes tèxtils.

“A més dels beneficis ambientals, la segona mà impulsa el valor econòmic mundial, crea ocupació i fomenta una economia més sostenible i integradora, contribucions que sovint es passen per alt. Un sector pròsper de la roba de segona mà pot accelerar la transició cap a una indústria tèxtil més circular, alhora que aporta importants beneficis socioeconòmics a escala mundial”, emfatitza l'informe.

“L'èxit del sector de la roba de segona mà es basa en una cadena de valor ben establerta entre el Nord i el Sud globals, que genera valor econòmic i ocupació verda a cada etapa.

Tendeix un pont entre l'oferta i la demanda mundials canalitzant eficaçment la roba utilitzada del Nord al Sud, on la demanda de peces assequibles i de qualitat continua creixent; a més, garanteix que la roba segueixi circulant, ajuda a complir els objectius climàtics i protegir el medi ambient. El sector també contribueix a mitigar la pobresa creant oportunitats d'ocupació i emprenedoria per als que altrament estarien aturats o subempleats”, assegura el document.

Generació de PIB i creació d'ocupació a Ghana, Kenya i Moçambic

  • A Ghana, per exemple, es calcula que la roba de segona mà procedent de la UE-27+ va contribuir el 2023 amb 76 milions de dòlars al PIB del país (35 milions van ser directes) i va crear 65.000 llocs de treball formals i informals.
  • A Kenya, es calcula que la contribució al PIB va ser l'any passat de 17 milions de dòlars (9,2 milions directes), amb 6.300 treballadors formals i com a mínim 68.000 informals.
  • A Moçambic les xifres són: 10,7 milions de dòlars (2,7 milions directes) i 5.700 llocs de treball formals i 15.000 informals.

L'any passat, fins al 47% de la roba de segona mà importada per Ghana procedia de la UE-27+. En comparació, les importacions directes de Moçambic procedents de la UE27+ van representar el 18% i les de Kenya, el 13% (sense incloure les importacions que arriben a través de països intermediaris). Només a Ghana van augmentar les importacions de roba de segona mà procedents de la UE27+. A Kenya i Moçambic, tot i que les importacions totals de les peces reutilitzades continuen creixent, el percentatge procedent d'Europa disminueix.

Potencial de la roba de segona mà per impulsar el creixement econòmic sostenible

Karina Bolin, Circular Tèxtils Director Global Nord de Humana People to People, ha assegurat durant el seminari: “Aquest informe posa en relleu l'immens potencial del sector de la roba de segona mà per impulsar el creixement econòmic sostenible i crear ocupació verda als dos continents . Ara més que mai és essencial que els responsables polítics reconeguin el valor d'aquesta indústria i proporcionin el suport legislatiu i la inversió necessaris per alliberar tot el seu potencial com a factor central per construir una economia circular més resilient que beneficiï tant les persones com el planeta”.

En paraules de Johanna Neuhoff, d'Oxford Economics: “La roba de segona mà sol passar-se per alt al debat sobre el desenvolupament sostenible, però aquest informe mostra clarament el seu poder econòmic. En mantenir la roba en circulació i crear llocs de treball verds tant a Europa com a Àfrica, el sector aporta importants beneficis econòmics i socials. L'informe subratlla la necessitat de comptar amb polítiques que donin suport i reforcin aquesta indústria circular, garantint que segueixi actuant de pont entre la sostenibilitat mediambiental i el creixement econòmic inclusiu”.

Necessitat d'un marc legislatiu europeu apropiat

L'informe mostra que, sense el marc normatiu adequat, aquest sector corre el risc de perdre el seu avantatge competitiu davant de gegants de la fabricació de moda ràpida com la Xina, que segueixen dominant els mercats tèxtils mundials produint peces noves, més barates i de menor qualitat , amb un enorme cost mediambiental.

A finals d'aquest mes començaran els debats a la UE per ultimar les esmenes a la Directiva Marc de Residus, que afecta el comerç de roba de segona mà. Aquest informe insta els responsables de la presa de decisions a donar suport als operadors de reutilització tèxtil. Atès que la recollida selectiva obligatòria de tèxtils entrarà en vigor a tota la UE el gener de 2025, és imperatiu que aquestes discussions comencin i arribin a un acord ràpidament, proporcionant seguretat al sector.

“Si no es prenen mesures per enfortir el sector de la roba de segona mà de la UE, el seu èxit en el suport als objectius de la política verda europea, els objectius climàtics nacionals a Àfrica i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, en particular a al voltant de la pobresa, la inclusió de les dones i el consum responsable, podrien veure's soscavats”, alerta l'estudi.

No a les taxes de responsabilitat ampliada del productor als gestors de roba usada

Els debats entre el Parlament Europeu, la Comissió Europea i el Consell de la UE per ultimar la nova legislació començaran a finals d'aquest mes. Segons es desprèn de l'informe, "no s'haurien d'imposar taxes de responsabilitat ampliada del productor (RAP) als gestors de tèxtils que en promouen la reutilització ja que tenen un paper crucial en la reducció de residus i l'impuls de l'economia circular".

“Serà necessari un major suport al sector, atès que els objectius obligatoris de recollida de tèxtils a la UE imposaran més restriccions als gestors, que hauran de classificar més volums de roba sense augmentar els recursos que generen amb la seva activitat. Com que la recollida selectiva obligatòria de tèxtils entrarà en vigor a la UE el gener del 2025, és imperatiu que les negociacions a tres bandes comencin i arribin a un acord ràpidament”, conclou l'informe.

Per a més informació

Més notícies

La roba de segona mà contribueix amb milers de milions d'euros al PIB de la UE i l'Àfrica-img1
La roba de segona mà contribueix amb milers de milions d'euros al PIB de la UE i l'Àfrica-img2
La roba de segona mà contribueix amb milers de milions d'euros al PIB de la UE i l'Àfrica-img3