La importància de l'agricultura sostenible al Dia Mundial del Medi Ambient

05-06-2024

Som la darrera generació que pot revertir la degradació del nostre Planeta i tractar de posar fre a les conseqüències del canvi climàtic. Podem, alhora, acabar amb la paradoxa on viuen les comunitats més desafavorides del Sud Global: són les que menys contribueixen a la degradació del nostre entorn però les que més pateixen les conseqüències de la pèrdua de biodiversitat.

Humana Fundación Pueblo para Pueblo e i la resta d'organitzacions que formem part de Humana People to People ens unim per commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient. Aquest any el lema és “Restauració de la terra, desertificació i resiliència a la sequera”. Abordar els efectes negatius del canvi climàtic requereix un enfocament holístic i una profunda transformació del nostre estil de vida, de la manera de produir aliments i de com les societats occidentals utilitzen els escassos recursos disponibles per salvaguardar la sostenibilitat futura del Planeta.

300.000 petits agricultors recolzats en els darrers 30 anys

Durant els darrers 30 anys, Humana People to People ha donat suport a més de 300.000 petits agricultors i agricultores per augmentar la seva producció d'aliments i desenvolupar la seva resiliència davant les crisis climàtiques. Adaptar-se al canvi climàtic i garantir la seguretat alimentària requereixen enfocaments dinàmics que estiguin en harmonia amb una conservació ecològica sòlida i contribueixin a la coexistència simbiòtica entre els éssers humans i la natura.

Les comunitats rurals de tot el món s'enfronten a fenòmens ambientals que n'afecten la seguretat alimentària, la salut i el benestar. Gran part de les persones d'aquestes comunitats tenen com a mitjà principal de subsistència l'agricultura i els recursos que la terra els proporciona. D'aquí la importància de desenvolupar la seva resiliència davant de les conseqüències del canvi climàtic i de fenòmens adversos com inundacions o sequeres prolongades.

Farmers Club: 30 anys treballant al costat de les comunitats a favor de l'agricultura sostenible

El treball d'Humana en aquest sentit gira al voltant dels Farmers Clubs, basats en el concepte d'agricultura sostenible i un enfocament agrícola centrat en les persones. A través d'aquests Farmers, treballem amb les comunitats rurals per exercir un paper actiu en la conservació del medi ambient mentre fan les seves activitats agrícoles. L'agricultura de conservació és al centre de diverses pràctiques sostenibles, com per exemple:

  • Una mínima alteració del sòl
  • Utilització eficient de l'aigua per a la producció hortícola durant tot l'any
  • Promoció dhàbits ambientals saludables en són alguns exemples.

Per aconseguir els objectius perseguits, es tracta de fomentar la col·laboració entre els agricultors, les estructures de govern local i les organitzacions ambientals presents a la zona. D'aquesta manera s'intenta garantir l'enfortiment de la resiliència de les comunitats rurals.

Organització i treball col·lectiu per avançar de manera conjunta

Humana People to People valora el paper que tenen les comunitats rurals a l'hora de consolidar la cohesió social, construir vincles duradors i garantir la confiança en l'aprenentatge mutu, tot això en una estructura col·lectiva organitzada.

Els Farmers Clubs o Clubs d'Agricultors s'organitzen en agrupacions de 50 persones que treballen col·lectivament, compartint els seus coneixements, rebent formació i visites d'intercanvi per aprendre noves pràctiques agrícoles.

Una parcel·la de demostració o camp model és el lloc on treballen conjuntament, aplicant els coneixements teòrics adquirits i apliquen les estratègies d'adaptació, com el cultiu d'espècies resistents a la sequera, l'alternança de collites o l'enriquiment orgànic del sòl , entre altres.

Més notícies

La importància de l'agricultura sostenible al Dia Mundial del Medi Ambient-img1
La importància de l'agricultura sostenible al Dia Mundial del Medi Ambient-img2
La importància de l'agricultura sostenible al Dia Mundial del Medi Ambient-img3