La consellera de Medi Ambient de la Comunitat de Madrid ens visita

10-12-2021

“Reutilitzar la roba utilitzada és clau per avançar en economia circular. Aquesta planta és un referent en la gestió del tèxtil, evita que tones de residus acabin a abocadors.” Així ho ha assegurat aquest matí la consellera de Medi Ambient, Habitatge i Agricultura, Paloma Martín, després de visitar la planta de preparació per a la reutilització del tèxtil d'Humana, ubicada a Leganés (Madrid).

Acompanyada per la directora general d'Economia Circular de la Comunitat de Madrid, Cristina Aparicio, la consellera ha afegit que “amb la reutilització de la roba no només evitem un consum més gran de matèries primeres i donem una nova vida a les nostres peces, sinó que també evitem emissions de CO2”.

Totes dues han recorregut el complex més gran d'Espanya dedicat a la gestió del residu tèxtil, situat a Leganés, acompanyades per la directora general d'Humana, Elisabeth Molnar, que ha destacat el benefici ambiental de la reutilització i la contribució de la gestió de la roba utilitzada a l'economia circular.

La instal·lació de Leganés va ser inaugurada el 2010 i ampliada el 2018. Els seus 10.000 m2 de superfície acullen el residu tèxtil procedent dels punts de recollida que l'entitat té a la Comunitat de Madrid, Galícia, Astúries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Andalusia. Compte amb una plantilla de 80 persones; l'equip especialitzat a la classificació processa una mitjana de 1.200 kg diaris per persona.

"La Comunitat de Madrid està plenament compromesa amb els reptes de l´economia circular", ha explicat Paloma Martín, "estem compromesos de la mà de la societat civil i de la iniciativa privada amb desenvolupar projectes d´aquest nivell que ens ajudin a avançar en els reptes de la sostenibilitat. Per al 2022 hem increment en un 61% el pressupost de la Direcció General de l'Economia Circular per aprofundir en projectes destinats a reutilitzar els materials. També tenim una aposta clara amb la innovació, de manera que impulsarem càtedres amb les universitats. La regió de Madrid compta amb tres universitats que disposen d'un màster específic en economia circular i treballarem per buscar noves tecnologies i noves formes de donar ús a aquests materials que arriben als contenidors”.

La directora general d'Humana, Elisabeth Molnar, ha explicat: “Donem una segona vida al residu tèxtil que recuperem. Nou de cada deu peces que arriben a aquesta planta de Leganés tenen una segona vida, a través de la reutilització i del reciclatge. És un procés manual recolzat en mitjans semi-mecanitzats, meticulós i àgil alhora, que garanteix el major aprofitament de la roba de vestir, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ens han donat. Així convertim els residus en recursos i els dotem d'una finalitat social”.

La preparació per a la reutilització, el reciclatge de fibres tèxtils i la valorització energètica del tèxtil usat que no es pot aprofitar són les característiques principals que permeten aplicar un model d'economia circular a la gestió del tèxtil usat. Humana concentra els seus esforços en la reutilització per convertir en recursos aquells residus que no es puguin evitar; la seva activitat es remunta al 1987, per això la gestió del residu tèxtil es troba a l'avantguarda en economia circular.

És la segona visita d'un alt càrrec públic que rep la planta d'Humana en menys d'un mes: el 19 de novembre passat va comptar amb la presència del comissari europeu de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, i del secretari d'Estat d'Estat Medi ambient, Hugo Morán.

Quanta roba es recupera a la Comunitat de Madrid

Humana ha recuperat 2.173 tones de tèxtil usat a la Comunitat de Madrid durant el primer semestre del 2021, per donar-los una segona vida a través de la reutilització o el reciclatge. La recollida selectiva de residu tèxtil representa un augment del 48% respecte del mateix període de l'any passat (1.468 tones). Les 2.173 tones recuperades per Humana equivalen a 9,8 milions de peces la gestió de les quals, que permetrà allargar la vida útil, implicarà un doble benefici: el primer és ambiental, perquè redueix la generació de residus i evita que acabin en un abocador. A més, la recuperació del residu tèxtil des de començament d'any representa un estalvi de 6.887 tones de CO2 no emeses a l'atmosfera.

Cada ciutadà rebutja cada any entre 20 i 30 kg de tèxtil. A la Comunitat de Madrid es generen aproximadament 140.000 tones de residus tèxtils anualment, però només es recupera selectivament una dècima part del que generem a les nostres llars per promoure'n la reutilització o reciclatge; la resta es llença en altres fraccions i acaba en un abocador.

Més notícies

La consellera de Medi Ambient de la Comunitat de Madrid ens visita-img1
La consellera de Medi Ambient de la Comunitat de Madrid ens visita-img2
La consellera de Medi Ambient de la Comunitat de Madrid ens visita-img3