consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
25-01-2021
L'educació és un dret humà fonamental, un bé públic i un factor clau per a la constitució de ciutadans responsables. Amb motiu del Dia Internacional de l'Educació, que se celebra cada 24 de gener, sota el lema aquest any de 'Recuperar i revitalitzar l'educació per a la generació COVID-19', Humana People to People i les organitzacions que en formen part reiteren el seu compromís amb la formació i capacitació de les persones.
La pandèmia està tenint un seriós impacte en el dia a dia de les classes i la formació de milions de nens i nenes de tot el Planeta, especialment en els països en desenvolupament. Segons la UNESCO, a l'abril de 2020 el 91% dels estudiants -uns 1.600 milions en total-, no anaven a l'escola, agreujant el que ja era una situació en molts casos desesperada. La pèrdua d'aprenentatge que suposa per a nens i nenes no anar a classe pot dificultar el seu desenvolupament i acompliment durant tota la seva vida. "Per fer front als canvis de l'demà, no només necessitem una inversió massiva, sinó que també és necessària una revisió dels sistemes educatius", explica la directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay.
Sistemes educatius més resistents a les crisis i més inclusius, flexibles i sostenibles
La pandèmia de COVID-19 ha estat un toc d'atenció per fer que els sistemes educatius siguin més resistents a les crisis i més inclusius, flexibles i sostenibles. Ha demostrat la capacitat d'aquests sistemes per innovar, ampliant les fronteres de les possibilitats d'aprenentatge; l'esforç dels docents per assegurar la continuïtat de l'aprenentatge; i va destacar l'immens valor que l'educació té per als estudiants, les famílies i les comunitats.
Amb l'arribada de la pandèmia, els centres educatius i les escoles recolzades pels diferents socis d'Humana People to People van adaptar els seus programes i dinàmiques per tal de prosseguir amb les classes sempre que les condicions ho permetessin. Per això, es descongestionaron les aules, es va impulsar l'aprenentatge virtual com a mesura per promoure el distanciament físic i es va imposar l'ús de màscares i la desinfecció de mans. A més, es van posar en marxa altres iniciatives: per exemple, ADPP Mozambique va optar per utilitzar la ràdio i la televisió per impartir educació bilingüe, que arriba a milers de nens de primària a Maputo i altres províncies.
Humana People to People India col·labora amb la Missió Rajiv Gandhi Shiksha, a l'estat de Chhattisgarh, per promoure les classes en un entorn segur a la llar i en el llogaret. Mitjançant la creació de sinergies i la descentralització de l'accés a l'educació, Humana People to People Índia utilitza la seva experiència prèvia per mobilitzar mestres i voluntaris locals per arribar a milers de nens i nenes sense accés a la aules.
Tot i les moltes iniciatives a nivell micro que s'estan duent a terme en comunitats remotes, cal reforçar les accions conjuntes per salvaguardar l'educació després del COVID-19. Humana per això considera molt positius els primers passos de la campanya 'Salvem el nostre futur', que va culminar en la Coalició Mundial per l'Educació de la UNESCO, llançada el març passat i que reuneix 160 socis, units per promoure i galvanitzar el suport a l'educació.
Suport multilateral i internacional de l'educació en els països en desenvolupament
Humana creu fonamental que les accions multilaterals i els actors internacionals donin suport l'educació en els països en desenvolupament en els següents aspectes:
24 de gener, Dia Internacional de l'Educació