consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
13-07-2022
La recollida selectiva i la gestió del residu tèxtil han permès recuperar més de 8.600 tones a Espanya durant el primer semestre per part de Humana, equivalent a 35 milions de peces. El 90% de totes veuran allargat el seu cicle de vida gràcies a la reutilització i el reciclatge, dos elements claus per a l'economia circular i la creació i manteniment de llocs de treball de qualitat (ocupació verda). A més, aquesta gestió del residu tèxtil ha evitat l'emissió de 52.534 tones de CO2.
L'entitat sense fi de lucre ha recuperat 8.612 tones del gener al juny per 8.456 el mateix període de l'any passat: és un increment de l'1,8%. El residu tèxtil (roba, calçat, complements i tèxtil de llar) es diposita als 5.000 contenidors instal·lats en espais de fàcil accés gràcies als acords amb ajuntaments, entitats i empreses privades; també n'hi ha a les botigues de moda sostenible de la Fundació.
Els 35 milions de peces recuperades es classifiquen a les dues plantes de preparació per a la reutilització que Humana té a Leganés (Madrid) ia l'Ametlla del Vallès (Barcelona). “El primer objectiu és sempre la reutilització, perquè l'article més sostenible és el que ja s'ha fabricat i no té més costos ni impactes de producció; després, el reciclatge; finalment, quan no hi ha més remei, la valorització energètica o el seu enviament a l'abocador”, afirma Rafael Mas, director de Projectes i Relacions Externes d'Humana.
“Agraïm les donacions de la ciutadania”, afegeix Rafael Mas, “no obstant, encara queda molt de camí per recórrer. I és que cada ciutadà es desfà anualment d'entre 20 i 30 kg de tèxtil, però als municipis amb recollida selectiva no s'assoleixen els 5 kg de mitjana”.
Dit altrament: a Espanya es genera anualment més d'un milió de tones de residus tèxtils; malauradament, només se'n recull una mica més d'un 10%. La resta es llença en altres fraccions i acaba finalment en un abocador. Són xifres inassumibles que la legislació intenta mitigar.
La recent Llei 07/22 de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular prohibeix la destrucció d'excedents; determina que la recollida selectiva del residu tèxtil, que és competència local, serà obligatòria a tots els municipis abans del 31 de desembre de 2024; recolza fermament la reutilització; impulsa la posada en marxa de diferents figures de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP), i obliga a reduir la quantitat de residus municipals que arriben a l'abocador.
Benefici ambiental i social
La reutilització del tèxtil contribueix a la lluita contra el canvi climàtic: per cada kg de roba recuperada (i no conduïda a un centre de tractament de residus per a la seva incineració o disposició final) s'evita l'emissió de 6,1 kg de CO2, segons un estudi de la Federació Humana People to People.
A aquest benefici ambiental cal afegir-hi el social: en primer lloc, la creació d'ocupació verda (Humana genera un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit). A més, els recursos que genera l'entitat es destinen a programes de cooperació internacional al desenvolupament i al suport local i l'agricultura urbana a Espanya.