consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
18-11-2024
La regidora delegada de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Leganés, Violeta Bonet, ha visitat aquest matí la planta de preparació per a la reutilització del tèxtil (PxR) d'Humana Fundación Pueblo para Pueblo, ubicada a la mateixa Leganés.
La visita respon a l'inici del servei de recollida selectiva de roba usada a aquesta ciutat per part d'Humana, que des de principis de mes assumeix la gestió amb la finalitat de donar una segona vida al màxim nombre possible de peces.
L'objectiu de l'entitat de l'economia social és recuperar 150 tones anuals al municipi, cosa que equival a 405.000 articles.
Ubicació dels 40 contenidors d'Humana a Leganés
Els veïns compten amb 40 contenidors ubicats a llocs de fàcil accés on poden dipositar el residu tèxtil que ja no utilitzen (roba, calçat, complements i tèxtil de la llar).
Estan situats a la part superior de la via ferroviària que travessa Leganés, als següents barris del municipi:
Aquests punts de recollida selectiva es buiden periòdicament (entre una i dues vegades per setmana) per garantir un bon servei. Les peces recuperades es traslladen a la planta de PxR a Polvoranca: operatiu des del 2010 i ampliat el 2018, és el centre més gran d'Espanya dedicat a la gestió del tèxtil usat.
Setmana Europea de la Prevenció de Residus
Al llarg de la visita, duta a terme en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, la regidora ha conegut de primera mà el procés de gestió del residu tèxtil. Violeta Bonet ha mostrat molt d'interès per la creació i el manteniment d'ocupació verda gràcies a la gestió apropiada de tèxtil. Les 150 tones que cada any està previst recollir a Leganés representen per al conjunt de la Fundació 5 llocs de treball indefinits a temps complet.
Alhora, ha expressat la seva preocupació en repassar les xifres de generació de residu tèxtil a Espanya i aquestes 900.000 tones que acaben cada any en un abocador. ‘És la societat en què vivim, marcada pel consumisme. Per això és essencial dur a terme accions de sensibilització i que els missatges adequats arribin a la ciutadania”.
Durant la visita s'han abordat qüestions com la necessitat d'una major contenerització i la importància de comptar amb un servei de recollida professional, on el manteniment dels contenidors és clau. També aspectes com ara traçabilitat, economia social o jerarquia de residus.
Finalitat ambiental i social de la gestió del residu tèxtil
“La recollida selectiva de roba té un gran potencial per garantir una segona vida: el 63% es pot reutilitzar i el 28% reciclar”, va assegurar Rafael Mas, director de Projectes i Relacions Externes d'Humana, que va afegir: “El primer objectiu sempre és la reutilització perquè la peça més sostenible és la que ja s'ha fabricat i no té més costos ni impacte de producció.
Per això és important que la roba de la qual ens desfem es dipositi al contenidor corresponent perquè, malauradament, gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba al punt de recollida adequat, sinó a les escombraries”.
"Aquest procés té una finalitat ambiental i social, ja que els fons que es generen permeten lʻexecució de projectes de cooperació al desenvolupament en països del Sud i dʻaccions socials a Espanya", ha explicat el representant de lʻentitat, "per això agraïm moltíssim les donacions de la ciutadania. La recollida selectiva només té èxit amb la conjugació de dos factors: un compromís ambiental per part de ladministració i un servei professional i transparent de lentitat gestora”.
Humana compta a Espanya amb una plantilla de 747 treballadors, dels quals 47 són veïns de Leganés (42 a la planta de PxR i 5 a botigues Humana a Madrid).