consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
30-07-2022
Des del seu naixement, el 30 de juliol de 1987, Humana és, sobretot, la suma de l'esforç d'un equip que treballa dia a dia a favor de la protecció del medi ambient i de la millora de les condicions de vida d'altres persones .
L'origen i els objectius
Partint de la lluita contra l'Apartheid i del coneixement de la realitat de l'Àfrica Subsahariana adquirit amb els seus viatges per diferents països de la zona, un col·lectiu de persones amb un desig comú estableix les bases del que avui són les diferents organitzacions que formen part de Humana People to People.
El 1977 es crea a Dinamarca UFF, la primera d'aquestes organitzacions. Durant els deu anys següents, neixen les Humana de Noruega, Suècia (totes dues el 1979), Zimbabwe (1980), Guinea-Bissau (1981), Moçambic (1982), Zàmbia (1985), Àustria, Angola (totes dues el 1986) i Finlàndia (1987). El 30 de juliol d'aquell mateix any l'Associació Humana neix mitjançant la inscripció oficial al registre de Barcelona.
El setembre del 1987 es col·loquen els primers contenidors al carrer, es lloga un espai per classificar la roba ia l'octubre obre la primera botiga: és a Santa Coloma de Gramenet, a prop de Barcelona. Durant els primers deu anys els contenidors són de fusta. Avui, la recollida es porta a terme amb contenidors metàl·lics d'última generació que garanteixen alts nivells d'usabilitat i seguretat, alhora que es fan servir des de programari específics de gestió per a la recollida a sensors volumètrics en determinats contenidors.
Pioners a la recollida selectiva de residus
Podem afirmar sens dubte que la roba és la fracció que inaugura el sistema de recollida selectiva de residus sòlids urbans, després del vidre. La resposta de la societat davant la proposta d'Humana –donar una segona vida a la roba amb una finalitat social– és, des del principi, molt bona. Cal tenir en compte que a Espanya hi havia una llarga tradició de prolongar la vida a les peces: les persones estaven acostumades a donar-la a familiars o amics, per la qual cosa l'aparició dels primers contenidors dedicats a la recollida selectiva de tèxtil constitueix una nova via per promoure la reutilització, amb el valor afegit de tenir una finalitat social.
El 2002 comença la transformació de l'Associació Humana a l'actual Fundación Pueblo para Pueblo, en un procés que culmina el 2010. La figura jurídica de la Fundació encaixa millor amb la naturalesa de l'organització ja que, per exemple, potencia la protecció del medi ambient entre els seus fins.
Sent fidels des de 1987 a la nostra missió hem crescut any rere any, sabent que sempre queda marge per continuar millorant. Podem afirmar, sens dubte, que l'organització ha assolit la seva maduresa com a Fundació, avalada per uns valors sòlids i un elevat nivell de professionalització i compromís amb la societat, consolidant-se com a actor rellevant de l'economia social. Tot allò après i l'experiència acumulada durant la pandèmia han reforçat a més les estructures de l'entitat, i han sortit enfortida en aspectes organitzatius i financers.