consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
02-04-2025
Catalunya compta amb unes150 botigues de moda de segona mà, el 62% de les quals es concentra en mans de quatre entitats de l’economia social. Això constata que el sector del retail secondhand es caracteritza en bona part pel seu tradicional caràcter social, unit a un rellevant benefici ambiental.
Humana Fundación Pueblo para Pueblo, primer operador de botigues de moda de segona mà a Espanya per nombre de clients, impulsa el primer informe que quantifica el nombre d'establiments d'aquestes característiques al nostre país.
L'estudi comptabilitza 144 botigues físiques en la via pública a 35 municipis, amb dades de 2024. La xifra probablement ascendeix al voltant de 150, ja que l'informe no contempla municipis molt petits on pot haver-hi establiments d’aquest tipus.
La meitat de l'oferta de roba de segona mà es concentra a la ciutat de Barcelona que, amb 74 punts de venda, és la segona ciutat espanyola amb més establiments de moda reutilitzada, per darrere de Madrid, que en té 91. Per províncies a Catalunya, Barcelona en té 114 seguida de Girona amb 14, Lleida amb 10 i Tarragona amb 6.
Els establiments comptabilitzats són gestionats per 48 operadors, sigui entitats de l'economia social o empreses. És un sector atomitzat en què el 62% de l'oferta està en mans d'entitats socials amb àmplia trajectòria: Moda re- gestiona 48 (inclou les botigues de Formació i Treball), seguida d’Humana amb 22, Aeress amb 12 (inclou les d’Andròmines, Fundació Engrunes, Solidança i L'Encant) i Roba Amiga amb 8 (inclou Actua Cooperativa i El Fil).
Projectes socials
El principal element en comú és que són organitzacions sense ànim de lucre que destinen els beneficis de la seva gestió a projectes socials. La resta d'operadors són o bé entitats més petites o bé empreses privades, la majoria amb una única botiga o dues.
L'informe quantifica les botigues de roba de segona mà a Catalunya, botigues físiques situades en la via pública i també a l'interior de centres comercials (és el cas de 9 punts de venda o corners en centres comercials). Caldria afegir-hi algunes grans marques que estan prenent posició en aquest mercat. També cal tenir en compte 55 plataformes de venda en línia i 14 mercats urbans (Els Encants de Barcelona), mercats itinerants o iniciatives efímeres.
Les peces de roba i articles a la venda a les botigues de les entitats de l’economia social procedeixen de donacions dels ciutadans en punts de recollida selectiva situats o bé a la via pública o bé a l'interior dels mateixos establiments, així com articles d’estocs no venuts d’algunes marques de moda.
Dades d’Espanya
L’informe comptabilitza també els establiments que hi ha a Espanya: són 743 botigues físiques a 178 municipis. La meitat de l'oferta es concentra en tres comunitats autònomes (Catalunya, Andalusia i Comunitat de Madrid), mentre que les ciutats que n’aglutinen més són Madrid, Barcelona, València i Sevilla. Per operadors, Moda re- gestiona 173 seguida d’Aeress amb 66, Humana amb 52, Madre Coraje amb 33 i Cudeca en té 24.
Les botigues de roba de segona mà han evolucionat enormement en els últims anys tant en oferta com en la seva aparença externa. Han passat de ser espais bigarrats i poc atractius per a l'experiència de compra, a llocs espaiosos, amb una oferta àmplia, lliures de prejudicis i amb la vocació d'ampliar-ne el públic.
“El sector de la gestió de la roba de segona mà viu un moment crucial, amb una nova legislació i grans reptes a curt i mitjà termini”, explica Rubén González, Retail Strategy Manager d'Humana, “en aquest escenari, és fonamental saber quantes peces de roba de segona mà es posen en el mercat, quants llocs de treball impliquen i com es tradueix en recursos econòmics”.
Charity shops al Regne Unit
La xifra de 743 establiments queda molt lluny de les 10.200 charity shops del Regne Unit, establiments que venen productes de segona mà per a fer costat a causes benèfiques. Segons dades de la Charity Retail Association, el 90% d'aquestes botigues venen roba de segona mà com a activitat principal; el 10% restant està especialitzat en mobles, electrodomèstics o llibres, per exemple. Al Regne Unit hi ha un miler d'organitzacions que operen charity shops: gestionen des d'una sola botiga fins a més de 500.
NOTÍCIES RELACIONADES
Les botigues de moda de segona mà d'Humana a Espanya arriben als 2,9 milions de compradors el 2024