Lliurem els Premis Humana Circular a la Comunitat Valenciana

20-04-2018

Una gestió eficaç dels residus contribueix decisivament a l'economia circular, un model que contempla els residus com a recursos. Aquesta és la principal conclusió del seminari "Avanzando hacia la economia circular. Gestión sostenible del residuo en la Comunidad Valenciana", que es va celebrar ahir a l'Ateneu Mercantil de València amb una assistència de més de 60 persones. L'objectiu d'aquesta cita era exposar des d'una perspectiva pràctica en què consisteix aquest nou model econòmic i analitzar com una òptima gestió dels residus és fonamental dins de l'economia circular.

La trobada ha tingut lloc pocs dies després que la Generalitat Valenciana anunciés un pacte per promoure l'economia circular, amb la participació d'empreses, ajuntaments i altres entitats. I ha coincidit amb la decisió del Parlament Europeu d'elevar el 44% al 55% el percentatge de residus municipals que han de reciclar-se a partir de 2025. És una mesura que s'emmarca en un paquet d'accions que busquen la millora de la gestió de residus amb vistes al benefici del medi ambient i la salut humana, principalment. A Espanya, amb una mitjana de 443 quilos de residus per persona i any, només el 29,7% es van recicla. En relació a la roba usada, els residus de tèxtils de les llars s'han de recollir de forma selectiva abans de 2025.

 

Tres ponents

Impulsada per Humana Fundación Pueblo para Pueblo, organització que des de 1987 promou la protecció del medi ambient a través de la reutilització de tèxtil, la jornada a València ha comptat amb tres ponents.

Anabel Rodríguez, Directora Executiva de la Fundació per a l'Economia Circular, ha assegurat que "l'economia circular suposa una nova forma de pensar i d'actuar". "És una qüestió transversal que afecta tots els agents econòmics i socials", ha afegit, "ara el focus no resideix en la gestió dels residus que es generen sinó que els residus són un recurs. En aquest sentit, no només cal gestionar-los bé sinó que cal aprofitar el valor que tenen. És un malbaratament portar residus als abocadors; si ho fem així, estem tirant diners en un escenari d'escassetat de recursos ".

Pau Ramiro, director de Desenvolupament de Negoci de Recovertex-Filatures Ferre, ha assenyalat que el residu tèxtil "és un recurs massa valuós per malbaratar-". "La nostra matèria primera per obtenir fils, que després s'utilitzaran per teixir diferents peces, és el cotó que recollim de residus del tèxtil", ha afegit.

José Vicente Martí, coordinador de Sanitat Ambiental de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana, ha afirmat que "una òptima gestió de residus redunda en benefici de la salut dels ciutadans".

 

Premis Humana Circular

Els guardonats dels Premis Humana Circular, que distingeixen les entitats públiques i privades de la Comunitat Valenciana que han destacat en la gestió eficient dels residus, el foment del desenvolupament sostenible i de models econòmics circulars són:

  • Ajuntament de Xàbia
  • Ajuntament de Santa Pola
  • Ajuntament de Rojales
  • Ajuntament d'Almoradí
  • Ajuntament de Torrent
  • Mancomunitat de la Ribera Alta
  • Ajuntament d'Almussafes
  • Ajuntament de Riba-roja de Túria
  • Ajuntament de Xest
  • Ajuntament d'Utiel
  • Urbaser
  • Vytrusa
  • Levante-EMV


La recollida selectiva a la Comunitat Valenciana

Humana va recuperar 1.477 tones de tèxtil usat en la Comunitat Valenciana en 2017. Les donacions representen un augment del 3,71% respecte a l'any anterior (1.424 tones), el que confirma la fidelitat de la ciutadania cap a un model de gestió del residu tèxtil amb finalitat social. Les peces procedeixen dels 650 contenidors verds on la ciutadania diposita la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de llar que ja no utilitza i als quals Humana dóna una segona vida.

Lliurem els Premis Humana Circular a la Comunitat Valenciana-img1
Lliurem els Premis Humana Circular a la Comunitat Valenciana-img2
Lliurem els Premis Humana Circular a la Comunitat Valenciana-img3