Ells no esperen, actuen

16-02-2015

Les comunitats de Cacheu, a Guinea Bissau, es mobilitzen per crear pre-escoles i que els més petits estiguin més ben preparats a l'hora d'acudir a les 55 escoles del projecte que desenvolupem al costat del nostre soci local ADPP.

Quan pensem en la cooperació internacional per al desenvolupament, la imatge que habitualment ens ve al cap és la d'un europeu somrient sostenint un nadó africà. És fàcil pensar que l'ajuda dels països del Nord es limita a això. Però al temps de ser un tòpic, és un concepte totalment antiquat; cal recordar que les persones en els països en desenvolupament són perfectament capaços i estan decidits a millorar la seva pròpia situació. Sovint ho fan i, en general, amb poca ajuda.

A la regió occidental de Guinea Bissau, a Cacheu, la UE dóna suport l'enfortiment institucional de 55 escoles primàries del nostre soci local ADPP en què els estudiants duen a terme la seva formació com a mestres. Els fons de la UE cobreixen els salaris dels cinc líders de projecte, cadascun dels quals treballa amb 10 o 12 comunitats; cobreix també la construcció de pous i latrines. L'objectiu és que els nens i nenes d'aquestes comunitats puguin aprendre, involucrant als mestres en la gestió de les escoles, creant associacions de pares i mares, obrint pre-escoles, i desenvolupant altres iniciatives comunitàries, com els horts escolars.

Ensenyant portuguès als més petits

Però els fons disponibles no són suficients per tota la feina que cal fer. No obstant això, amb l'ajuda dels líders del projecte, les comunitats s'estan mobilitzant per millorar la seva situació. Papis Gomes i Diumenges Correia han obert una pre-escola en un petit poble anomenat Ucunhe. Els dos amics van acabar secundària l'any passat i, donada l'absència d'altres oportunitats de treball, van començar a ensenyar als seus germans i germanes menors, que no tenien edat suficient per anar a l'escola. Tots dos tenien clar que saber alguna cosa de portuguès els faria les coses més fàcils una vegada poguessin anar.

"La majoria dels nens no sap portuguès quan comença l'escola. Jo era un d'ells, pel que al principi va ser molt difícil per a mi, de manera que vaig voler deixar l'escola diverses vegades", explica Papis. "Vull que els meus germans i germanes coneguin una mica de portuguès perquè sigui més fàcil per a ells. Com que no tenim llibres, sobretot cantem i escrivim a la pissarra".

Imaginació i diversió per aprendre

Quan el líder local del projecte Alfa Djaló va conèixer la seva tasca, els va preguntar si podien participar més nens i nenes de la comunitat. Papis i Diumenges no tenen formació específica com a mestres, així que tracten d'ensenyar als seus petits alumnes d'una manera divertida i imaginatiu. Com que no tenen aules, l'anomenada Escola Preescolar 24 set organitza les seves classes a l'aire lliure, a l'ombra de l'església del poble. Cada família paga 150 francs CFA (uns 0,20 €) al mes. No és molt, però proporciona als joves professors una renda mínima. Amb el pagament dels seus primers salaris, Papis i Diumenges van comprar pintura per fer una pissarra a la paret i cadires per als nens.

"Aquestes famílies realment valoren l'educació. Volen que els seus fills tinguin una vida millor que la que han tingut ells i saben que l'escola és el camí per aconseguir-la", diu Alfa. "Saben que si esperen l'ajuda del govern o de les organitzacions internacionals, les possibilitats que els seus fills puguin estudiar són menors. Pel que s'han posat en marxa, sabent que és la millor opció que tenen"

Ells no esperen, actuen-img1
Ells no esperen, actuen-img2
Ells no esperen, actuen-img3