El tèxtil s'uneix a la recollida selectiva porta a porta

20-01-2016

El torn de la recollida de roba usada és el primer dilluns de cada mes i n’afegeix un altre dia en temporada alta (els mesos d’abril, maig, juny, octubre i novembre). De la gestió d’aquesta iniciativa, que ha rebut una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), se n’ocupa Humana.

Els veïns i veïnes de Vilablareix (Gironès) saben que l’orgànica i les restes de poda es recullen els dilluns, els dijous i els dissabtes; els envasos, els dimarts i els divendres; un dimecres toca el paper i l’altre, el vidre (el paper, també cada divendres), i el diumenge cada 15 dies cal treure al portal el cubell de la fracció resta. Des de principis d’any, una nova fracció s’hi ha afegit al sistema de recollida selectiva porta a porta (PaP): la de la roba usada.

Vilablareix, municipi de 2.500 habitants a tocar de Girona, va iniciar el PaP a l’octubre del 2013. Segons dades de l’Ajuntament, el nivell de recollida selectiva bruta va passar del 38% al 86%. L’ARC el va premiar perquè al 2014 va convertir-se en el poble dentre 501 i 5.000 habitants que havia generat menys resta per habitant de Catalunya, en concret, 36,52 kg per habitant i any. El Consistori hi va apostar fort per aquest “projecte de participació ciutadana i conscienciació ambiental” i des del primer moment en recull els fruits.

El PaP es va implantar inicialment a cinc fraccions (paper i cartró, envasos, vidre, orgànica i resta). El sistema d’aportació és amb cubells i cada un d’ells disposa d’un xip i codi, associat a cada habitatge, que permet disposar de dades de freqüències de buidatge, de participació, d’incidències, etc.

Conscients dels avantatges d’aquest sistema (a més de tenir un municipi més net, permet disminuir la taxa d’escombraries al veïnat), l’Ajuntament i Humana acordaren que la roba i calçat usats s’hi afegeixin. D’aquesta manera, Vilablareix assolirà un nivell de recollida de tèxtil molt superior a cap altre municipi català i contribuirà a la reutilització o reciclatge de la roba que ja no s’utilitza i que, en canvi, pot allargar la seva vida útil.

Els veïns i veïnes han de dipositar la roba de vestir, el calçat, la roba de llar i els complements en una bossa tancada i identificada amb un adhesiu vermell proporcionat per l’Ajuntament. Ho poden fer el primer dilluns de cada mes i cal que la deixin davant del portal entre les set i les vuit del vespre. Humana s’encarrega de recollir-les i de fer-ne la gestió corresponent per a obtenir-ne el màxim nivell de valorització.

“Estem molt satisfets de la posada en marxa del servei”, valora el responsable d’Humana a Catalunya, Jose Arrancudiaga, que destaca “l’excel·lent col·laboració amb l’Ajuntament, amb qui tenim una comunicació molt fluïda, i la bona acollida dels veïns i veïnes. Estem segurs que en el futur continuarem amb aquesta bona línea”.

El regidor de medi ambient de Vilablareix, Jordi Frigolax assegura que amb la implantació de la recollida periòdica porta a porta de la fracció tèxtil, Vilablareix continua apostant per augmentar el percentatge de recollida selectiva.

Amb l’objectiu de no oblidar els dies de recollida, l’Ajuntament ha repartit entre els habitants un calendari amb informació de totes les fraccions i un iman per a la nevera. Els veïns estan orgullosos del PaP: són els “culpables” de què la recollida selectiva arribi fins al 86% i que la fracció resta (la que acaba a l’abocador sense poder ser valoritzada) hagi passat del 61% del total de residus municipals al 15%.

El tèxtil s'uneix a la recollida selectiva porta a porta-img1
El tèxtil s'uneix a la recollida selectiva porta a porta-img2
El tèxtil s'uneix a la recollida selectiva porta a porta-img3