El desenvolupament també passa per la formació professional

25-02-2016

El nostre soci local ADPP-Moçambic ha desenvolupat el programa de Centres de la Comunitat per al Desenvolupament de Competències, en els quals s'han graduat 3.859 estudiants; un 86% ha aconseguit una feina o posat en marxa el seu propi negoci.

Tot i tenir una de les economies més dinàmiques d'Àfrica, l'índex de Desenvolupament Humà de Moçambic el situa com el 178 entre 187 països. L'alt creixement de PIB en l'última dècada no s'ha distribuït de manera equitativa, sinó que ha anat acompanyat d'una creixent desigualtat.
El nivell educatiu del país segueix estant entre els més baixos del món.

Aproximadament 350.000 joves s'incorporen al mercat laboral cada any, però menys de 18.000 llocs de treball són creats per l'empresa privada. El creixement de l'economia submergida, combinat amb un sector privat feble i baixos nivells d'educació ha provocat que una part de la població estigui format per joves gairebé sense habilitats i amb dificultats per accedir als seus drets de vot.

Quatre Centres de la Comunitat per al Desenvolupament de Competències

Durant els últims 33 anys ADPP-Moçambic, soci local d'Humana Fundació Poble per Poble, ha donat suport i promogut l'educació per al desenvolupament del país. En resposta als creixents problemes relacionats amb la desocupació i la manca de capacitació per part de la força de treball de Moçambic, el 2012 l'organització va començar un programa de tres anys de durada, denominat Centres de la Comunitat per al Desenvolupament de Competències (CCDC), amb el suport de la Unió Europea.

L'objectiu del projecte era estimular la creació d'ocupació a través de la realització de cursos de formació professional d'acord amb les necessitats del mercat laboral en aquest moment, a les províncies de Chimoio, Maputo, Nampula i Sofala. L'objectiu a l'inici del programa era capacitar 3.500 persones per ajudar-los a trobar o per establir els seus propis negocis a través de l'accés a microcrèdits.

En finalitzar el programa, un total de 3.859 estudiants (996 dones) s'han graduat en 12 cursos diferents a través dels quatre centres. El 35,5% dels graduats ha obtingut una ocupació en les empreses on havien completat la seva formació pràctica, i el 51% ha iniciat el seu propi negoci. Els centres impulsen, a més, activitats per a generar ingressos amb què ajudar a mantenir assequibles els preus dels cursos.

Nadia Tomàs, exemple d'autoocupació després de la seva formació

Nadia Tomás, de 30 anys d'edat, és una de les graduades. Malgrat els recels de despertar pel fet de ser dona, aquesta mare soltera amb dos fills, va completar un curs de pintura a 2013, obtenint el grau superior. Nadia afirma que "el curs em va agradar tremendament". Al finalitzar-, va decidir posar en marxa la seva pròpia empresa, aconseguint el seu primer contracte amb un home de negocis local per pintar una de les seves botigues. "I en veure la bona feina vaig fer, vam signar un contracte per a la resta dels seus establiments, i va donar a conèixer el meu treball entre d'altres potencials clients".

Amb el pas dels mesos, Nadia ha aconseguit expandir el seu negoci, donant ocupació a un antic company de classe, anomenat Manuel. Un dels seus últims contractes aconseguit per aquesta prometedora empresa de pintures va ser per un import de 1,2 milions d'meticales (uns 22.600 € al canvi). "Estic molt agraïda per l'oportunitat de fer el curs i el suport que he rebut de la meva família."

El desenvolupament també passa per la formació professional-img1
El desenvolupament també passa per la formació professional-img2
El desenvolupament també passa per la formació professional-img3