consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
24-05-2016
El programa "Conreem Clima i la Comunitat (3C)" estén les arrels que va plantar fa dos anys. Ho fa teixint complicitats amb entitats i agents socials de l'entorn dels sis municipis on està present, dos a la Comunitat de Madrid i quatre a Catalunya.
Des de la seva posada en marxa, el programa va plantar les llavors que ara brollen en forma de col·laboracions amb col·legis, associacions d'hortolans, centres amb alumnes que requereixen una atenció especial o entitats d'educació ambiental.
"Passat el període de posada en marxa, els horts estan preparats per afrontar nous reptes. La producció és estable i els mecanismes per a la formació funcionen. És el moment de fer que el 3C compleixi una de les seves funcions vitals: a més de generar hortalisses cultivades amb criteris ecològics, ha de ser per si mateix una filosofia que arribi a la gent, tant en criteris de sostenibilitat com social ", explica la responsable de l' programa, Damiana Conde. Per aquest motiu, els horts obren les seves portes per acollir visites, intercanviar coneixements i experiències o bé organitzar jornades de portes obertes. Durant els dos anys del projecte s'han cultivat les relacions amb altres agents locals i ara, aquestes són més intenses i fructíferes.
3S: sostenible, saludable i solidària
El 3C de Calella (Barcelona), l'hort social més "jove" del programa, ha rebut al març la visita de l'Escola Pública La Minerva, concretament van ser entre 80 i 90 nens i nenes de 1r i 2n de Primària, amb edats entre els 6 i 8 anys. Acompanyats per cinc professores, van gaudir amb les explicacions d'Albert Amorós, el tècnic agrícola.
La Minerva és una Escola Verda. El projecte Escoles Verdes és una iniciativa promoguda pels departaments d'Educació i Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, té com a objectius educar i sensibilitzar els alumnes en el respecte al medi ambient i en la necessitat de conservar el patrimoni natural, i minimitzar els impactes que són conseqüència del funcionament del centre. "Tenim un hort al centre", explica la professora Marta Ten, "estem convençuts que és molt útil per als alumnes perquè es poden fer moltes activitats d'aprenentatge".
L'escola també es caracteritza per complir les anomenades "tres S": és sostenible, saludable i solidària. Coincidint amb que l'escola s'adhereix a l'Any Internacional de les Llegums, Albert Amorós els tornarà la visita i es retrobarà amb els alumnes a l'hort escolar.
Inaguració oficial a Calella
L'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, i la regidora de Política Social, Margarita Valls, així com representants d'Humana, van inaugurar oficialment el dissabte 14 de maig l'hort 3C situat al municipi de la comarca del Maresme, a 60 km de Barcelona. L'acte va servir també per celebrar una jornada de portes obertes, a la qual van assistir unes 30 persones, entre elles una dotzena d'activistes acompanyats de familiars.
Montserrat Candini va elogiar la tasca que realitzen els activistes i va posar en valor el perfil social que té el 3C, així com l'estreta col·laboració entre Humana i Calella. Per la seva banda, el tècnic agrícola que forma als activistes a Calella, Albert Amorós, va repassar el dia a dia a l'hort social i també va felicitar els usuaris per la seva dedicació i interès.
Visites i jornades de portes oberta
En San Agustín del Guadalix (Comunitat de Madrid), els activistes han realitzat diverses visites externes: van estar a l'hort i galliner del petit municipi de Redueña; van recórrer el Museu d'Agricultura de Torremocha de Jarama i van aprendre a fer bocashi (és un adob orgànic que ajuda a les plantes en el seu creixement) gràcies a la col·laboració de l'associació Agricultura Sostinguda per la Comunitat Vega de Jarama de Torremocha. Està previst que el 3C de Sant Agustí aculli a mig termini un dia de portes obertes perquè els veïns coneguin el projecte.
A Leganés, també a Madrid, va tenir lloc al gener una jornada de portes obertes per als familiars dels activistes. Es van reunir una vintena de persones que, entre altres activitats, van veure una exposició de fotos de l'evolució de l'hort en els seus dos anys de camí. Al març, diversos activistes han visitat els anomenats "Horts d'Oci" impulsats per l'Ajuntament de Leganés i els usuaris van actuar d'amfitrions.