consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
17-05-2021
La compra de peces usades a les botigues Secondhand d'Humana ha augmentat un 38% per punt de venda en els últims anys. En paral·lel, el nombre de clients s'ha incrementat en un 20%. Aquesta tendència confirma que l'auge de la segona mà és una realitat imparable, no en va impulsa un model de consum responsable, afavoreix la prevenció de residus i la sostenibilitat de el sector tèxtil.
En el Dia Mundial de l'Reciclatge, que se celebra avui dilluns 17 de maig, Humana recorda que comprar moda Secondhand evita el consum anual de milions de peces noves. Segons un informe de la Fundació, sis de cada deu usuaris reconeixen que, a l'comprar una peça en els establiments de l'entitat, no necessiten adquirir-la en un altre punt de venda convencional. "Aquest índex de reemplaçament confirma el valor ambiental de la reutilització, perquè no hi ha peça més sostenible que la ja fabricada", assegura Elisabeth Molnar, directora general de la Fundació.
Humana compta amb 45 botigues distribuïdes en quatre ciutats: Madrid (23), Barcelona (20), Sevilla (1) i Granada (1), que venen peces de segona mà, escollides després d'un procés de selecció en les instal·lacions de Leganés (Comunitat de Madrid) i l'Ametlla de Vallès (Barcelona).
Les xifres dels últims cinc anys
La tendència a l'alça de la moda de segona mà és evident en els últims anys. El 2015, Humana disposava de 40 botigues que van vendre 2,8 milions de peces; el 2019, el nombre d'articles adquirits va ascendir a 5,2 milions en 53 establiments. Aquest fenomen s'ha vist acompanyat per l'increment de nombre de clients atrets per la roba reutilitzada: 1,2 milions de clients fa sis anys per 1,9 milions abans de la pandèmia.
"És evident que hem obert més botigues i també ho és que l'oferta Secondhand convenç cada vegada a més persones. El resultat és que, des de 2015, ha pujat un 20% el nombre de clients i un 38% el de peces venudes, per punt de venda ", indica Elisabeth Molnar.
El 2020, la xarxa de botigues Humana es va tancar durant més de dos mesos; la pandèmia va afectar el sector de la gestió de residus i la venda de moda Secondhand, com a la resta d'activitats econòmiques. Malgrat tot, l'any passat l'oferta de segona mà va seduir a 1,4 milions de clients que van comprar 4,2 milions de peces.
"El model actual de consum en l'àmbit de la moda no és sostenible", afirma la directora general de l'entitat, "és necessària una producció més racional d'acord amb un consum més responsable. El consumidor acumula un gran poder i una enorme capacitat de millorar el sistema amb les seves decisions: què compra, per què ho fa, quin impacte ambiental i social provoca ". I afegeix: "Els models verds i circulars, que generen un impacte social positiu, són els veritablement útils i imprescindibles en aquest escenari. Sens dubte, aquí incideix la reutilització. L'article més sostenible és el ja fabricat ".
El consum de segona mà es dispara
Un estudi realitzat per ThredUp, empresa nord-americana dedicada a la venda en línia de roba Secondhand, pronostica que aquest mercat creixerà gairebé dues vegades més ràpid que el segment de l'fast fashion a finals d'aquesta dècada. Indica que, si bé la pandèmia de l'coronavirus ha perjudicat les vendes de roba, la segona mà s'ha disparat: l'any passat va créixer 25 vegades més ràpid que el sector minorista en general i s'estima que les vendes en línia de segona mà augmentaran al llarg d'aquest any en un 69%.
L'informe conclou que el 79% dels consumidors té previst reduir el seu pressupost de compra de roba en els propers 12 mesos, i que quatre de cada cinc persones són receptives a comprar articles de segona mà quan tenen menys diners per gastar.