consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
14-05-2017
Serveix d'alguna cosa dipositar una bossa de roba en un contenidor? És útil tornar a utilitzar el que ja no fem servir i encara està en bon estat? ¿I reciclar? Sí, ho és i molt: fa 30 anys es va iniciar la recollida selectiva de roba usada a Espanya i, des de llavors, la Fundació ha recollit 276.000 tones de tèxtil usat.
L'entitat sense ànim de lucre fa balanç de tres dècades de treball coincidint amb el Día Mundial del Reciclatge, que se celebra el 17 de maig.
Es tracta d'una jornada que convida a posar en valor la importància del reciclatge i la reutilització: mitjançant una correcta gestió, els residus esdevenen recursos. Cada vegada que reciclem i reutilitzem contribuïm a protegir el medi ambient; allarguem la vida útil dels productes i, quan finalitza, els reintroducimos a la cadena assumint la lògica de l'economia circular; reduïm les emissions de gasos d'efecte hivernacle que agreugen el canvi climàtic; i vam crear llocs de treball en aquest sector verd.
276.144 tones de tèxtil usat recollides
Humana Fundación Pueblo para Pueblo va ser pionera a Espanya en la recollida i preparació per a la reutilització de roba usada, utilitzant en els inicis contenidors de fusta ubicats al carrer, substituïts posteriorment per contenidors metàl·lics que garanteixen alts de nivells d'usabilitat i seguretat. La solidaritat dels ciutadans ha permès recollir 276.144 tones de roba, l'equivalent a omplir 5 vegades el recinte del Santiago Bernabéu. Són peces que majoritàriament estaven en bon estat i la vida útil hem pogut allargar, per tal social i medioambiebtal sempre en ment.
El principal objectiu del Pla Estatal Marc de Gestió de Residus (PEMAR 2016-2022) és reduir l'eliminació de residus, és a dir, que arribin els menys possibles a l'abocador. Com aconseguir-ho? Incrementant la preparació per a la reutilització i el reciclatge. Després de la orgànica, els envasos i plàstics, el paper i el cartró, i el vidre, el residu tèxtil és la cinquena fracció que més generem, i la que presenta el percentatge de valorització més alt. No obstant això, el seu nivell de recollida selectiva té molt marge de millora.
Les peces que rebutgem són un actiu
Aquesta roba usada és recollida per una entitat especialitzada en reciclatge i reutilització tèxtil, per valoritzar i, amb això, generar recursos. Les peces que rebutgem són un actiu que, degudament gestionat, esdevé motor de progrés a Espanya i de generador de fons per a la cooperació al desenvolupament en l'hemisferi Sud.
Humana compte a tot Espanya amb 5.100 contenidors gràcies a acords amb 2.000 ajuntaments i empreses. Dos milions anuals de donants dipositen almenys una bossa amb roba en algun d'aquests punts de recollida. Això permet que l'entitat sense ànim de lucre reculli anualment unes 18.000 tones de roba i calçat, la gestió apropiada li permet generar fons amb fins socials: des de 1987, ha destinat més de 32 milions d'euros a projectes de cooperació en els països del Sud . El 68% són recursos propis generats amb l'activitat de recollida i preparació per a la reutilització de tèxtil usat i la resta, aportacions externes.
A més dels beneficis socials, la reutilització i el reciclatge de tèxtil contribueixen a la protecció del medi ambient ia la lluita contra el canvi climàtic: més de recuperar les peces, s'evita el seu dipòsit en abocador contribuint a la reducció de l'emissió de gasos d' efecte hivernacle. Cada quilo de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l'emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea.
Les 276.144 tones recollides durant 30 anys a Espanya representen un estalvi de 875.000 tones de CO2 a l'atmosfera, cosa que el planeta agraeix. O el que és el mateix: equival a l'emissió anual de 328 mil cotxes (que circulen 15.000 km anuals) o a l'absorció anual de diòxid de carboni que realitzen 6,5 milions d'arbres.
Situar al tèxtil al nivell del vidre
Què espera en el futur per a un sector amb ampli marge de recorregut? Un dels reptes és, sens dubte, situar el tèxtil usat al nivell d'altres residus com poden ser el vidre o el cartró, a causa del altíssim potencial d'aprofitament que posseeix. En l'actualitat cada espanyol es desfà d'uns 24 quilos de roba usada a l'any, atenent a les dades del PEMAR. S'estima que menys d'un 10% és recollit per un gestor de residus autoritzat per al seu correcte tractament.