consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
25-05-2022
Àfrica s'enfronta a una xarxa de desafiaments cada cop més complexos, que afecten els sistemes alimentaris de tot el continent i els esforços per combatre la desnutrició. Avui, 25 de maig, Dia d'Àfrica, el lema del qual el 2022 és 'L'any de la nutrició', és un bon moment per insistir en les necessitats de les comunitats més desafavorides en aquest sentit.
Redoblar les tasques per millorar la nutrició ajudarà a potenciar els sistemes agroalimentaris, els sistemes de salut i de protecció social, fonamentals per al desenvolupament humà i econòmic de la població africana.
La tasca d'Humana en aquest sentit se centra en programes enfocats a les persones i no en el tractament de la desnutrició com una malaltia. Es tracta de canviar actituds i dotar les persones de coneixements i habilitats pràctiques per millorar la nutrició de les comunitats, posant el focus en les dones embarassades, els lactants, els nens i nenes menors de dos anys i els adolescents. Per això, s'insisteix en aspectes com condicions sanitàries, higiene dels aliments, hàbits saludables o agricultura sostenible.
Exemples concrets per millorar la nutrició de les persones
El soci local d'Humana, ADPP Moçambic, lidera la implementació del Projecte Transform Nutrition de la mà de quatre entitats moçambiqueses més. El projecte, finançat per USAID, va arrencar el 2019, incidint a 12 districtes de la província de Nampula, en qüestions íntimament relacionades entre si: alimentació, salut, sanejament, higiene i educació i el seu impacte combinat en la nutrició i la salut de les persones .
Al llarg dels cinc anys de durada, el seu objectiu és millorar la nutrició de 118.000 dones embarassades i lactants, 260.000 nenes adolescents i 165.000 menors de dos anys. És a dir, el 80% de la població objectiu dels 12 districtes involucrats. El projecte utilitza la ràdio com a principal eina per difondre bons hàbits sobre pràctiques nutricionals, aigua i sanejament.
DAPP Malawi ha dut a terme un projecte d'un any a Machinga, centrat en la detecció de casos de desnutrició severa i moderada en menors de dos anys. Per això ha seguit les pautes establertes pel Ministeri de Salut nacional relatives a Gestió Comunitària de la Desnutrició Aguda. El projecte ha involucrat 37.354 embarassades, lactants i mares de nens menors de cinc anys.
Per la seva banda, DAPP Zambia ha implementat durant els darrers quatre anys un projecte de nutrició, a través del Programa de Clubs d'Agricultors, treballant amb 12.500 famílies, organitzades a 320 agrupacions. La utilització de mètodes agrícoles més sostenibles i la diversificació de cultius han permès millorar la situació alimentària i nutricional de les comunitats més vulnerables. El 2021, 1.280 líders comunitaris van promoure la formació de les mares locals en aspectes com la lactància materna i el desenvolupament dels nadons, amb la posada en pràctica de l'anomenada prova MUAC. Aquesta prova mesura la circumferència de la part superior del braç. Amb aquesta és possible identificar els menors d'entre 6 mesos i 5 anys que pateixen desnutrició.
ADPP Angola treballa amb la Fundació CODESPA al Programa de Enfortiment de la Resiliència i Seguretat Alimentària i Nutricional (FRESCAN), centrat en la nutrició i la influència que hi té les conseqüències del canvi climàtic. Involucra 1.500 petits agricultors de la província de Cunene. Algunes de les activitats desenvolupades el 2021 van ser: 1.900 menors van passar les proves MUAC; desenvolupament d'un pla de sensibilització per a 1.000 dones sobre nutrició i consum d'aigua i llet en bones condicions de salubritat; accions formatives sobre cuina saludable; i plantació de 650 arbres fruiters.
Perquè programes com aquests segueixin sent una realitat cal el suport continu dels governs i els donants internacionals. Amb aquest suport serà possible acostar-se als objectius de la Declaració de Malabo i de l'Estratègia regional de nutrició d'Àfrica 2016-2025.