COP25: la reutilització en la batalla contra el canvi climàtic

22-11-2019

La indústria de la moda és una de les més contaminants de l'Planeta: es calcula que és responsable de el 8% de les emissions mundials de gasos d'efecte hivernacle. Les causes són l'alt grau de consum de recursos i matèries primeres que requereix per atendre la creixent producció de peces (traduïda a una demanda igualment en expansió) i un elevat nivell de generació de residus, pre i post consum. Es calcula que aquest 8% es dispararà a l'49% en una dècada si persisteix el ritme de producció, distribució i consum actuals.

L'informe "Tèxtils en l'economia circular d'Europa" elaborat per l'Agència Europea de Medi Ambient analitza l'impacte ambiental i climàtic de l'consum de productes tèxtils a la Unió Europea (UE). Aquest document afirma que la producció i consum de roba, calçat i tèxtil per a la llar que es va vendre als països membres el 2017 va requerir aproximadament 1,3 tones de matèries primeres i 104 m3 d'aigua per persona; el 85% d'aquests materials i el 92% de l'aigua es van utilitzar en altres regions de l'món, principalment a Àsia. "Es necessita un canvi a gran escala cap a l'economia circular en la producció i consum de tèxtils per reduir les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle, l'ús de recursos i la pressió que exerceix sobre la naturalesa", indica l'estudi.

L'informe també mostra que la producció tèxtil a Europa és equivalent a l'emissió de 654 kg de CO2 per habitant, de manera que és la cinquena font d'emissions de CO2 relacionades amb el consum privat. Al voltant del 75% d'aquestes emissions van tenir lloc fora de la UE.

Reutilitzar el tèxtil per disminuir les emissions de CO2
A l'hemisferi Nord, Humana ajuda a disminuir les emissions a través d'una gestió sostenible de l'tèxtil i l'impuls de la reutilització, allargant el cicle de vida de la roba, el que contribueix a l'estalvi de recursos, la protecció de l'entorn i la lluita contra el canvi climàtic.

La gestió de l'tèxtil usat permet reduir el nombre de residus que acaben en dipòsits controlats i en plantes incineradores, per tant, disminueix l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. La Comissió Europea calcula que cada quilo de roba que es reutilitza i no és incinerat o enterrat evita la generació de 3,169 kg de CO2.

Atès que Humana va recuperar 17.427 tones a Espanya en 2018, equival a l'estalvi d'55.227 tones de CO2 a l'atmosfera. O expressat d'una altra manera: és igual a l'emissió anual de 20.743 cotxes (que circulin 15.000 km anuals) o a l'absorció anual de diòxid de carboni de 414.144 arbres.

Impuls de la moda sostenible
No només evitem emissions de CO2 amb la gestió de l'residu tèxtil, sinó que la reutilització és el vehicle més eficaç per afavorir la moda sostenible i prolongar el cicle de vida de les peces. En 2018, més d'1,7 milions de persones van comprar en alguna de les botigues Humana de moda sostenible a Espanya, un 16% més que l'any anterior.

Adquirir roba de segona mà evita el consum anual de milions de peces noves al nostre país, el que es tradueix en un estalvi important dels recursos naturals que la indústria de la moda requereix per satisfer la demanda de l'fast fashion. Així ho reflecteix un Informe d'Humana basat en una enquesta a 700 clients de les botigues de moda Secondhand de Madrid i Barcelona, ​​i que indica que 6 de cada 10 usuaris afirmen que, a l'comprar una peça en els establiments de la Fundació no necessiten adquirir-la en un altre punt de venda convencional.

Aquest índex de reemplaçament confirma el valor ambiental de la reutilització. "La peça més sostenible és la ja fabricada. És un exemple perfecte de com allargar el cicle de vida de la roba i comprar conscientment ", afirma la responsable de Màrqueting de la xarxa de Botigues Secondhand d'Humana, María Martínez. Es calcula que una peça fast fashion s'usa una mitjana de cinc vegades i ens desfem d'ella tot just 35 dies després de comprar-la.

2,7 milions de peces noves deixades de consumir el 2018
Els clients de les botigues Humana van adquirir l'any passat 4,7 milions de peces. Això implica que, com a mínim, l'aposta per la reutilització va evitar el 2018 el consum de 2,7 milions d'articles nous, tenint en compte aquesta taxa de reemplaçament de l'60%. És un estalvi rellevant per al medi ambient tenint en compte que, per exemple, uns pantalons tipus jeans requereix 3.781 litres d'aigua en el procés de producció de cotó, fabricació, transport i rentat, i genera una emissió de 33,4 quilos de CO2 . A això cal afegir que a l'rentar la nostra roba alliberem fibres de microplástico i altres substàncies que contaminen els oceans i l'aigua potable. Al voltant de 20% de la contaminació industrial d'aigua prové de l'tenyit i el tractament de tèxtils.

 

COP25. MADRID- 2-13 DE DESEMBRE

Tres experts en canvi climàtic i agricultura sostenible d'Humana People to People estan ja acreditats per a participar en la Blue Zone de l'esdeveniment.

La Zona Blava correspon a l'espai administrat per les Nacions Unides en el qual tindrà lloc les següents activitats:

  • Vint-i-Cinquena Conferència de les Parts (COP25) de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC).
  • Desè cinquena reunió de les Parts en el Protocol de Kyoto (CMP15)
  • Segona reunió de les Parts de l'Acord de París (CMA2).

 

COP25: la reutilització en la batalla contra el canvi climàtic-img1
COP25: la reutilització en la batalla contra el canvi climàtic-img2
COP25: la reutilització en la batalla contra el canvi climàtic-img3