CONAMA: reptes i oportunitats de la gestió de l'tèxtil

02-06-2021

La indústria tèxtil està davant d'una gran oportunitat i un món de possibilitats per avançar en sostenibilitat, gestió de recursos i transformació positiva. El desenvolupament de diverses iniciatives de R + D + I, el full de ruta marcat per la Unió Europea i els imminents canvis normatius que s'acosten fruit de la Llei de Residus i Sòls Contaminats -en plena tramitació parlamentària- representen tres dels pilars sobre els articular aquests avanços.

Aquest matí ha tingut lloc a Madrid en el marc de el Congrés Nacional de Medi Ambient CONAMA una interessant sessió sota el títol de 'Residus de el sector tèxtil'. Aquesta sessió s'ha iniciat amb la taula rodona 'Innovació sostenible en el sector tèxtil', en què ha intervingut Rafael Mas, Director de Projectes i Relacions Externes d'Humana.

Mas ha presentat el projecte de simbiosi industrial Simbitex, finançat per l'Agència de Residus de Catalunya, i desenvolupat amb la col·laboració de CESPA GR (Grup Ferrovial). Mitjançant Simbitex es va analitzar el flux de roba usada que es destina a reciclatge i downcycling per tal de dissenyar un procés per optimitzar la seva valorització en l'àmbit més proper, en aquest cas, a Catalunya.

Les conclusions de el projecte indiquen que el reciclatge mecànic de tèxtil post consum és factible des del punt de vista tècnic, seguint aquest esquema

  • Caracterització per tipus de peça
  • Caracterització per color
  • Retirada d'elements no tèxtils
  • Trituració
  • Filatura


No és factible, en canvi, des del punt de vista econòmic, ja que el fil reciclat resultant és més car que el fil recentment fabricat: per a un pes mitjà per peça de 300 grams, el sobrecost que tindria cada article fabricat amb fil reciclat post consum és d'entre 0,20 i 1,13 euros.

A la taula rodona, moderada per Irene Díez, directora de la Fundació Ecoalf, hi han participat:

Mariana Gramunt, de Sidikai
Núria Nubiola, d'Infinite Denim
Sofia Domínguez, de Seddi
Pilar Tejada, de PYRATES smart fabrics

Debat aplicació de la responsabilitat ampliada de l'productor en el sector tèxtil

A continuació s'ha iniciat la segona part de la sessió, que ha inclòs un apassionant sobre l'aplicació de la responsabilitat ampliada de l'productor en el sector tèxtil i la constitució d'un scrap.

Durant el debat s'han tocat elements com terminis, objectius europeus i la conveniència de desagregar objectius de reciclatge de reutilització, desenvolupament normatiu, fiscalitat ambiental, taxes d'abocament, impostos finalistes, interiorització dels costos ambientals per part dels productors, la màxima de 'qui contamina paga', el paper dels actuals dels gestors de residus, paper de l'administració central, les comunitats autònomes i els ajuntaments -com entitats competents en matèria de residus-, contractació pública verda i sostenible, concursos reservats o traçabilitat, estadístiques fiables de l'volum de residus generat cada any.

Aquestes són les persones que ha liderat les respostes sobre els temes candents plantejats:

CONAMA: reptes i oportunitats de la gestió de l'tèxtil-img1
CONAMA: reptes i oportunitats de la gestió de l'tèxtil-img2
CONAMA: reptes i oportunitats de la gestió de l'tèxtil-img3