consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
07-01-2015
2014 ha conclòs amb la recent reunió de COP20 a Lima, Perú. Durant 16 dies, els governs, la societat civil, el sector privat i els pobles indígenes han debatut sobre un acord de cara a la pròxima resolució internacional sobre canvi climàtic, que reemplaçarà al Protocol de Kyoto.
La conferència es va allargar dos dies més del que s'esperava perquè tots els representants dels diferents Estats puguin posar-se d'acord. Però per Humana i una gran part de la societat civil, el resultat ha estat molt decebedor.
El text final és una versió molt allunyada del que realment es necessita per arribar a un acord internacional que tracta de garantir els drets humans de tots els pobles del món. Disset anys després de Kyoto, els principals líders mundials segueixen negant la seva responsabilitat en el canvi climàtic; neguen també la seva ajuda sense reserves als països del Sud per desenvolupar les seves economies en una manera més sostenible, i recompensar pels efectes nocius ja produïts.
Mons diferents
Com va explicar el Professor Guridal Singh Nigar, representant de Malàisia, "si s'observa qui aplaudeix en aquesta sala, i en quins moments, un adverteix que venim de mons diferents. Molts de vosaltres ens van colonitzar. Comencem, per tant, des d'un punt diferent ... han adonar-se que hi ha un món allà fora, un món privat de drets, que és diferent al seu".
Gran part dels països en vies de desenvolupament no tenen els recursos per poder gestionar els efectes creixents del canvi climàtic. Per a ells, no és una cosa que passarà en el futur, sinó que és aquí, és ara. Algunes nacions illenques ja han perdut l'accés a l'aigua apta per consumir i ja no poden cultivar per l'alça del nivell de la mar; fins i tot hi ha països, com Tuvalu, que simplement no existiran d'aquí a 15 anys. El desert del Sàhara s'estén amb una velocitat sense precedents, i en pocs anys, alguns països ja no posseiran terra cultivable alguna. Esdeveniments meteorològics extrems es fan cada vegada més freqüents, i poden empènyer a comunitats de renda mitjana-baixa a la pobresa, tirant per terra anys, sinó dècades, de desenvolupament.
Reduir emissions
Encara que el text de l'acord reflecteix fites importants, és massa reduït per obligar a prendre accions concretes al Nord per reduir emissions, o col·laborar amb el Sud en la transferència de tecnologia o capacitació.
"En comptes d'un compromís de tots els països per presentar plans ambiciosos per a l'acció post-2020 l'any que ve, tenim una simple invitació en un marc molt fosc i voluntari", comenta Sven Harmeling de CARE Internacional. Però encara queda "una mica d'esperança, per a la mobilització global dels ciutadans per a l'acció climàtica".
Hi ha moltes organitzacions a Espanya que estem col·laborant en la lluita contra el canvi climàtic; i també moltes maneres de reduir el nostre propi impacte sobre el clima, com promoure el reciclatge i la reutilització del tèxtil.
-