3C, unit al Banc d'Aliments de Tordera

16-10-2018

El programa d'agricultura social 3C Conreem el Clima i la Comunitat s'ha revelat com un programa actiu i proactiu que posa l'accent en gran mesura en la tercera 'C', la de comunitat. El programa involucra altres actors i una variada col·lecció de persones que s'acosten a l'agricultura social a través de les diverses activitats duen a terme, amb tints solidaris en alguns dels casos.

Més d'una tona de verdures ecològiques procedents de 3C Tordera (Barcelona) ha anat a mans del Banc local d'Aliments, on les distribueixen entre els usuaris i usuàries d'aquest servei. És l'aportació solidària dels activistes, un grup heterogeni de persones derivades majoritàriament de l'àrea municipal de Serveis Socials, que des de fa un any donen els excedents perquè veïns i veïnes sense recursos tinguin hortalisses fresques, directament de la terra.

Cada dilluns, voluntaris i voluntàries del Centre de Distribució d'Aliments i Roba (CEDAR) van a l'hort situat a l'entrada del municipi i recullen les caixes plenes de verdures preparades prèviament pels activistes. Aparentment són unes caixes com altres qualsevol, però el seu contingut dóna sentit al treball de la Fundació. És una aportació més del programa d'agricultura social i urbana 3C.

L'origen de les donacions es remunta a tres anys enrere, quan es va posar en marxa el 3C a Tordera, en un espai cedit per l'Ajuntament. Ho va fer amb els mateixos reptes que la resta de 3C que vam impulsar a Espanya: que els usuaris i usuàries aprenguessin a treballar una parcel·la aplicant els principis de l'agricultura sostenible, que fossin autosuficients per produir aliments ecològics i de proximitat, i que convertissin l'hort en un espai relacional per generar comunitat.

La primera promoció va complir el seu cicle de dos anys i van arribar nous activistes. Alguns dels primers, anomenats "activistes certificats", continuen a les seves parcel·les i encara que segueixen gaudint de l'assessorament d'Ángel Cabezas, tècnic agrícola d'Humana, s'auto gestionen.

Donació del 10%
Per prosseguir vinculats a 3C de Tordera, els activistes certificats es van comprometre a donar a CEDAR al voltant del 10% de la seva producció. "La seva permanència contribueix a mantenir el teixit social no només entre nosaltres sinó també amb les entitats de Tordera. En haver rebut la nostra formació, ara són capaços d'aconseguir la sobirania alimentària i no només produeixen aliments per a autoconsum sinó per a altres que no tenen accés a una alimentació sana i ecològica ", explica Cabezas.

La veritat és que tots els activistes, antics i nous, col·laboren gustosament de manera voluntària per dur a terme la donació. Actualment hi ha 14 usuaris i usuàries (34 sumant les dues promocions) que produeixen una mitjana de 320 kg anuals per a autoconsum. Des que va començar el repartiment solidari fa un any, la xifra de verdures lliurades ascendeix a 1.080 kg: 645 kg el 2017 i 435 en el que portem de 2018.

Jairo López i la seva esposa Judit Landoño pertanyen a la segona promoció d'activistes. Col·laboren encantats en la donació setmanal al Banc d'Aliments. "La nostra producció cobreix les nostres necessitats ia sobre ens sobra. Tenim molt clar que cal ajudar a qui menys té, així que aportem sempre que podem ", explica Judit.

"Verdures de gran qualitat"
"Estem molt agraïts", confessa Manel, un dels voluntaris que recull les caixes per portar-les al CEDAR, "les hortalisses són de gran qualitat. És cert que cada diumenge anem al mercat i els venedors també ens lliuren verdura, però és la que els sobra. En canvi, sabem que el que ens donen a l'hort està recollit en aquest precís moment i la qualitat es nota molt ". El centre distribueix setmanalment roba i aliments a entre 20 i 30 unitats familiars. "Encara que quantitativament no sigui molt, la donació d'aquest hort social és molt valorada", conclou.

El menjar que es distribueix des del CEDAR procedeix majoritàriament de la Unió Europea, del Banc d'Aliments de Barcelona i de les compres que realitza l'Ajuntament de Tordera. A això cal afegir altres aportacions com la del 3C. "Les verdures fresques de l'hort social són molt benvingudes", insisteix Manel.

Des del consistori, el regidor de Serveis Socials, Àngel Pous, valora la col·laboració amb humana al programa d'agricultura social: "La tasca més rellevant del nostre departament és impulsar iniciatives que aconsegueixin la inclusió i la integració de les persones. És fantàstic que Humana ens oferís participar al programa 3C perquè aquest hort encaixa a la perfecció amb els nostres propòsits. Aquest lloc actua com a punt de trobada entre els seus participants, aquí poden conèixer-se i relacionar-se ".

Una eina magnífica
Per a l'edil, "l'horticultura és una eina magnífica que propicia la inclusió i la integració, l'agricultura és una excusa per aquesta trobada entre persones de diferents cultures. En aquest cas, la inversió que ha requerit el projecte ha estat mínima i en canvi els resultats que s'obtenen són altíssims. No es pot dir el mateix d'altres accions ".

El programa 3C està implantat actualment a Leganés (Madrid), Sant Agustí de Guadalix i Rivas-Vaciamadrid (Madrid), a Cornellà de Llobregat, Tordera, Calella, Palau-solità i Plegamans i Polinyà (Barcelona), Reus (Tarragona) i en Palomares del Río (Sevilla). Involucra 495 activistes a Espanya que, gràcies al nostre equip de tècnics i tècniques agrícoles, accedeixen a una alimentació sana i variada, aprenent les tècniques necessàries per a la creació, manteniment i conservació d'un hort ecològic.

16 d'octubre. Dia Internacional de l'Alimentació

3C, unit al Banc d'Aliments de Tordera-img1
3C, unit al Banc d'Aliments de Tordera-img2
3C, unit al Banc d'Aliments de Tordera-img3