3C, teixint xarxes entre Espanya i Itàlia

30-10-2018

El programa 3C Coreem el Clima i la Comunitat desenvolupa vincles entre diferents actors al voltant de l'agricultura ecològica i social. Partint d'aquesta premissa, la setmana passada vam participar en una jornada que va servir de punt de trobada entre iniciatives similars a la Comunitat de Madrid i Itàlia. L'esdeveniment va culminar amb una visita a l'3C Leganés, nascut fa quatre anys i integrat en una xarxa de nou més horts socials amb una comunitat global superior a 500 activistes entre usuaris, familiars i amics.

Promovent l'agricultura social inclusiva

Les instal·lacions de Medialab a Madrid van acollir la "Trobada d'Iniciatives d'Agricultura Social Inclusiva. Teixint xarxes, intercanviant experiències entre Espanya i Itàlia". Els participants compartíem la convicció que l'agricultura social inclusiva té tres grans virtuts: la teràpia i rehabilitació, la formació i inserció laboral, i l'educació i inclusió social.

La cita estava organitzada per l'Instituto Madrileño de Investigación y Desarrollo Rural, Agrario y Alimentario (IMIDRA), un organisme autònom adscrit a la Conselleria de Medi Ambient i Ordenació del Territori de la Comunitat de Madrid, al costat del Consiglio per la Ricerca in Agricoltura e l'Analisi dell'Economia Agraria - CREA, entitat pública de recerca que pertany al Ministeri Italià per a les polítiques agrícoles, alimentàries, forestals i per al turisme.

L'agricultura social inclusiva defensa que el contacte amb la natura, en particular l'activitat agrària o hortícola, contribueixen a millorar la qualitat de vida generant beneficis físics, psicològics, emocionals, cognitius, etc. L'objectiu de la trobada era apropar la realitat de tots dos països i estrènyer llaços de col·laboració entre les iniciatives de la Comunitat de Madrid, amb l'auspici de l'organisme d'Itàlia, "un dels països pioners en aquestes iniciatives, on ja hi ha xarxes, grups de treball, segells de qualitat i legislació sobre aquesta qüestió ", segons els organitzadors.

Conferències i tallers

La jornada matinal es va concentrar en diverses conferències i activitats participatives:

Dos representants de CREA van explicar el desenvolupament de l'agricultura social inclusiva a Itàlia. Aquest col·lectiu segueix les següents línies de treball: assistència a persones vulnerables com a mitjà cap a la seva autonomia, justícia social, suport complementari a altres teràpies i educació ambiental.

Es va elaborar un mapa amb les experiències d'agricultura social inclusiva a la Comunitat de Madrid. Es van posar de manifest els efectes que té l'escassetat d'espais verds i naturals en la qualitat de vida de les persones, i com això afecta fins i tot les diferències entre grups socials.

Es va presentar un grup de treball de Xarxa Red TERRAE, una associació que pretén unir a entitats públiques i privades que potenciïn el desenvolupament sostenible, mediambiental i agroecològic.

A la tarda, la delegació italiana de CREA va visitar tres experiències d'agricultura social: 3C Leganés, La Granja de Aldaba de la Fundación Aldaba i Asociación Albalá.

Satisfacció dels visitants a 3C Leganés

La tècnica agrícola del 3C, Elena Martín i la coordinadora del programa, Damiana Comte, van exercir d'amfitriones a Leganés. "Tots van quedar encantats amb el projecte", explica Damiana, "van fer multitud de preguntes i van expressar el seu reconeixement dient que el que estem fent amb els horts socials és el que representa l'agricultura social en tots els seus aspectes". I afegeix: "Ens van transmetre la seva sorpresa en comprovar que aquest concepte encara tan ambigu és el que fem des de fa quatre anys. Els va encantar ".

D'aquesta visita va sorgir el compromís de tornar-los la visita a Palerm; a més, la delegació italiana va expressar el seu interès en conèixer el 3C Cornaredo, un programa similar que implementa als nostres col·legues d'Humana Italia, Es tracta d'una iniciativa d'agricultura social en un municipi proper a Milà, replicant l'èxit del programa al nostre país. A més a principis d'any es va posar en marxa el 3C Seixal, en les proximitats de Lisboa, a càrrec d'Humana Portugal.

3C, teixint xarxes entre Espanya i Itàlia-img1
3C, teixint xarxes entre Espanya i Itàlia-img2
3C, teixint xarxes entre Espanya i Itàlia-img3