consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
28-12-2018
Xile serà el país amfitrió de la COP25. Veurem si arribada aquesta cimera, les notícies i els indicadors són millors respecte als presentats a Katowice, a la COP24, organitzada aquest passat mes de desembre. L'informe elaborat pel Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic de l'ONU (IPCC) assenyala que la temperatura del Planeta augmentarà en 1,5 graus centígrads en una dècada a menys que es prenguin mesures urgents per reduir les emissions de diòxid de carboni (CO2 ).
2018 ha portat noves evidències que el canvi climàtic està tenint conseqüències cada vegada més greus, que van des de les onades de calor a l'Àrtic fins a l'augment del nivell del mar i l'increment de l'acidificació dels oceans.
L'objectiu principal de la COP24 ha estat definir les regles que regiran l'Acord de París, que entrarà en vigor el 2020. La cimera, així mateix, no va estar exempta de certa controvèrsia ja que diversos països van qüestionar algunes de les investigacions recents sobre el clima.
Regles per complir l'acord de París
El reglament aprovat estableix com monitoritzar els plans nacionals de reducció d'emissions. En l'actualitat hi ha certa flexibilitat en el cas d'alguns països en desenvolupament, ja que no compten amb els recursos suficients per dur a terme una anàlisi detallada sobre l'evolució de les seves emissions. Durant la COP els estats van acordar actualitzar els seus objectius nacionals de reducció de carboni (Contribucions determinades a nivell nacional o NDC) per al 2020. Amb això diversos dels països més rics podran enfortir els seus compromisos en matèria de lluita contra l'escalfament global.
No s'ha signat un acord però al voltant de les regles per a l'establiment de nous mercats de carboni, en particular sobre l'eliminació de la doble comptabilitat de crèdits de carboni negociats a través de les fronteres. Per això, el tema s'ha posposat a la COP25.
Els mecanismes de finançament han estat un altre dels punts sensibles de l'acord, si bé finalment la COP24 ha aprovat un augment de les aportacions. El Fons d'Adaptació comptarà amb 129 milions de dòlars addicionals. D'altra banda, el Fons Verd per al Clima acumula ja 10.300 milions de dòlars.
El paper de Humana a la COP24
Un petit equip d'Humana People to People ha participat activament en la cimera de Polònia. Aquest tipus de reunions d'alt nivell permeten Humana enfortir i ampliar contactes, identificar possibles socis i seguir les últimes tendències en matèria de lluita contra els efectes de l'escalfament del Planeta. Durant la COP24 l'equip ha assistit a esdeveniments relacionats amb finançament climàtica, sistemes alimentaris resistents i cadenes de valor, economia verda i emprenedoria, etc. A més, va mantenir interessants reunions bilaterals amb diverses delegacions nacionals africanes.
Per exemple, van participar en una trobada amb la delegació del Ministeri de Terres, Agricultura, Aigua, Clima i Assentaments Rurals de Zimbabwe, amb el seu viceministre, Vangelis Peter Haritatos, al capdavant. L'objectiu principal de la reunió va ser identificar les prioritats nacionals sobre les intervencions de mitigació i adaptació al canvi climàtic, així com les oportunitats per accedir a fons de donants multilaterals com el Fons Verd per al Clima (GCF).
Trobades bilaterals amb Zimbabwe, Angola i Bostwana, respectivament
Igualment van organitzar una trobada amb António Manuel, Secretari General de Juventude Ecològica Angolana (JEA), l'única ONG angolesa acreditada davant la CMNUCC-Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic. JEA ha participat activament en el desenvolupament de l'Estratègia Nacional de Canvi Climàtic d'Angola, presentada a la COP24. Durant la reunió, es van discutir les necessitats de les organitzacions de la societat civil a Angola, així com les possibles àrees de col·laboració entre ambdues entitats.
Una altra de les reunions mantingudes durant la cimera va ser amb Tracy Sonny, de la Coordinadora Nacional Xarxa de Canvi Climàtic de Botswana (BCCN). Durant la trobada, l'equip d'Humana va presentar el treball que s'està duent a terme tant en aquest com en altres països de la regió, amb especial atenció a les accions empreses de la mà dels petits agricultors. Un clar exemple és l'impuls de les pràctiques d'Agricultura Climàticament Intel·ligent (CSA) en els Projectes dels Clubs de Pagesos. Per la seva banda, Sonny va destacar el treball de BCCN en temes de capacitació del personal del Ministeri de Medi Ambient, Vida Salvatge i Turisme (MEWT), així com la seva funció de coordinació de diversos actors relacionats amb la lluita contra el canvi climàtic a Botswana.
Igualment Humana va estar present en una interessant conferència de GACSA, la Global Alliance for Climate-Smart Agriculture, de la qual l'organització forma part, i en diferents esdeveniments promoguts per organismes internacionals a l'avantguarda en la lluita contra el canvi climàtic com ara el Banc Africà de Desenvolupament (AfDB), el Fons per al Medi Ambient Mundial (GEF) i del Fons Verd per al Clima (GCF).