consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
16-05-2018
La roba usada és un dels residus amb un percentatge de valorització més alt. No obstant això, només es recupera tot just un 10% de totes les peces que els espanyols rebutgem anualment, el que vol dir que administracions, organitzacions i ciutadania hem de redoblar els esforços per tenir una major consciència sobre la importància de col·locar el tèxtil al contenidor adequat per a que pugui tenir una segona vida.
La Unió Europea (UE) per fi ha marcat el camí perquè els Estats membres impulsin d'una vegada per sempre els mecanismes que permetran que els ajuntaments, responsables de la gestió de residus, contemplin sempre la recollida separada de roba usada, ja que serà obligatori abans de 2025. Amb això, es potenciarà el reciclatge i la reutilització de roba i el calçat.
La importància de la reutilització per aconseguir un planeta més sostenible
En el Dia Mundial del Reciclatge, que se celebra el 17 de maig, Humana Fundació Poble per Poble recorda la importància de la reutilització per aconseguir un planeta més sostenible. Aquest Dia incideix en la necessitat de convertir els residus en recursos. Cada vegada que es recicla i es reutilitza, es contribueix activament a la protecció del medi ambient; s'allarga la vida útil dels productes i, quan aquesta finalitza, són reintroduïts al mercat assumint la lògica de l'economia circular; es redueixen les emissions de gasos d'efecte hivernacle que agreugen el canvi climàtic; i es creen llocs de treball en l'anomenat "sector verd".
A finals de febrer, la UE va decidir elevar del 44% al 55% el percentatge de residus municipals que han de reciclar-se a partir de 2025, una mesura emmarcada en un paquet d'accions per millorar la gestió de residus. A Espanya, tot just es recicla el 30% dels residus que generem, així que hi ha un llarg camí per recórrer.
Diversos actors del sector de recuperadors i gestors de tèxtil usat insisteixen que només 1 de cada 10 peces és recuperada per un gestor autoritzat per a la reutilització o reciclatge. Per arribar al 55% que imposa Brussel·les és necessari aplicar amb convicció un conjunt de mesures: des de l'adopció d'accions legislatives per part de les administracions fins a l'augment de la sensibilització i conscienciació, passant pel reforç de la transparència en la traçabilitat del residu , facilitant que la ciutadania pugui dipositar les seves donacions al contenidor apropiat.
Cal recuperar més i fer-ho ja
Tot i que potser arriba una mica tard, perquè cal recuperar més i fer-ho ja, Humana aplaudeix la decisió de la UE perquè permetrà equiparar al residu tèxtil al vidre, el paper o el plàstic, fraccions a les quals supera en possibilitats de valorització. Com s'afirma des del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA), la recollida separada és clau per complir amb els objectius de reciclatge i reutilització. El tèxtil representa aproximadament entre un 5% i un 6% dels residus municipals.
En el Dia Mundial del Reciclatge, Humana insisteix que la jerarquia de residus en què es basa la legislació europea, prioritza la prevenció i la preparació per a la reutilització per davant del reciclatge. En definitiva, es tracta de convertir en recursos aquells residus que no puguin ser evitats.
Com a especialista en preparació per a la reutilització, Humana gestiona les donacions de roba i calçat usat dels ciutadans per tal d'obtenir el màxim aprofitament del residu tèxtil, donant-li una segona vida i afavorint amb això un model d'economia circular. En 31 anys de trajectòria, ha recuperat 294.344 tones de roba, l'equivalent a omplir més de quatre vegades un estadi de futbol.
Al voltant de 9 de cada 10 peces usades són susceptibles de tenir una segona vida a través de la reutilització o el reciclatge. Passar d'un model d'economia lineal a circular és imprescindible per a la sostenibilitat de la indústria de la moda i, per extensió, per al planeta. Aplicant una apropiada gestió en l'última part del cicle de vida del tèxtil és possible reintroduir-lo en aquest cicle, ja sigui com a peces de segona mà o com altres productes.