consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
04-10-2019
Amb el lema "Joves docents, el futur de la professió", el 5 d'octubre se celebra el Dia Mundial del Professorat (World Teachers’s Day), promogut per la UNESCO des de 1994. La jornada reconeix la tasca del professorat en favor d'una educació de qualitat, inclusiva i equitativa, i serveix per instar els governs a que facin de l'ensenyament una professió de primera elecció per als joves. La Fundació i la resta d'organitzacions que formen part d'Humana People to People celebrem aquesta cita perquè concentra l'atenció mundial en la capacitat del docent d'influir en les generacions futures i, per extensió, de millorar les condicions generals de les comunitats.
L'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 està dedicat a l'educació, que reconeix la funció clau dels docents per aconseguir les metes de l'Agenda d'Educació 2030. Humana People to People denuncia que la manca crònica de fons és un dels principals motius de l'estancament del compliment d'aquest ODS, el que dificulta l'accés a l'educació dels menors que no van a l'escola en els països menys desenvolupats.
Oferir oportunitats educatives a tots els infants, joves i adults és un dret humà bàsic i té un paper fonamental en el desenvolupament dels països. Convençudes que és una peça clau en el progrés individual i comunitari, el treball de les entitats que conformen Humana People to People en l'àmbit de l'educació se centra en la formació professional per a joves, l'educació de menors vulnerables, les classes d'alfabetització per a adults i les Escoles de Professors del Futur (EPF). En aquest cas, la capacitació és clau per donar suport als docents que s'enfrontaran a desafiaments complexos en comunitats rurals a l'Àfrica i l'Índia.
42.000 docents formats des de 1993
En el Dia Mundial dels Docents, Humana People to People recorda, des de 1993 quan es va crear la primera Escola de Professors del Futur a Moçambic, més de 42.000 persones han estat capacitades a través de 53 centres a Angola, República Democràtica del Congo, Guinea -Bissau, Índia, Malawi, Moçambic i Zàmbia. La formació que reben els futurs docents en les EPF, que estan acreditades a nivell nacional, els permet aplicar sobre el terreny tot l'après, erigint-se en professors i també en dinamitzadors amb capacitat per mobilitzar les seves comunitats.
Zàmbia, un compromís que marca la diferència
El Mkushi College of Education va iniciar la seva activitat el 2012 impulsat pel nostre soci local DAPP Zambia, en cooperació amb el Ministeri d'Educació General. Va començar amb 31 aspirants a professors, que es van graduar dos anys després; 26 d'ells van començar a exercir en escoles primàries rurals. El centre els ensenya tant per a la seva futura tasca docent com perquè es converteixin en agents fonamentals del desenvolupament de les seves comunitats. "Quan em graduï vull exercir en una escola rural. Si el meu destí és una urbana sol·licitaré el canvi perquè en les rurals hi ha molt pocs mestres i els alumnes necessiten els nostres serveis més que en les urbanes ", revela Mercy Chisanga, estudiant a Mkushi, que afegeix:" Vull ajudar a canviar la vida d'aquests nens i nenes ".
Malawi, millorant l'educació a les escoles primàries
El nostre soci local DAPP Malawi implementa des de 2003 un programa que ha capacitat a 2.640 mestres en algun dels seus quatre centres: Chilangoma, Blantyre, Amalika i Thy. Per garantir l'aprenentatge continu, fa set anys es va crear una xarxa de mestres graduats que comparteixen coneixements i habilitats per millorar la qualitat de l'educació en escoles primàries. "El meu missatge per a tots els mestres en el Dia Mundial del Docent és que segueixin treballant dur perquè els fruits que s'obtenen a posteriori són molt valuosos", afirma Gelard Kalima, tresorer d'una associació que reuneix pares, mares i mestres a l'escola primària de Nasonjo.
Guinea Bissau: professors, però sobretot activistes
A les zones rurals de Guinea Bissau, només el 57% dels nens en edat escolar assisteix al col·legi i el 60% dels docents no rep formació contínua, amb el consegüent impacte en la qualitat de l'educació. A més, la ràtio a primària és de 52 alumnes per mestre. ADPP Guinea-Bissau va crear l'EPF Cacheu el 2012 i, set anys després, s'ha capacitat a 165 docents que s'han posat a disposició del Ministeri d'Educació. Els estudiants i futurs professors es converteixen en activistes en les seves respectives comunitats: "He impartit xerrades per promoure la igualtat de gènere i canviar l'opinió que tenen al respecte els caps de família, els governants locals i la gent gran. També he lluitat perquè els més petits rebin medicaments gratuïts ", explica Patricio Pereira. El seu company Gidro Bandeira indica: "Vaig realitzar una investigació sobre les causes de l'absentisme escolar de les nenes en diferents regions del país. Així vaig poder implementar un micro-projecte anomenat Women Advocacy. A més, vaig crear una petita associació on coordino diferents activitats de sensibilització amb nens, joves i adults sobre els temes que vaig aprendre a la universitat ".
Índia, els docents són la clau d'una educació de qualitat
El programa de capacitació de docents d'Humana People to People India ha graduat a més de 10.000 en una dècada, molts dels quals exerceixen en escoles públiques i privades en tota l'Índia. El programa, anomenat Necessary Teacher Training Programme (Nett), està operatiu en 15 instituts governamentals de cinc estats. Ajay Dodiya, un dels graduats, explica que el dia en què va arribar a la seva aula en el llogaret de Amla, al districte d'Ujjain de Madhya Pradesh, amb prou feines es va trobar amb sis o set nens dels 41 matriculats (de nou, el absentisme com un dels greus problemes a les escoles rurals). Gràcies al treball de Ajay, avui tots assisteixen regularment a classe i les qualificacions en general han millorat significativament.