consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
27-11-2017
Cada 1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA, promogut per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Organització de les Nacions Unides (ONU). Es tracta d'una jornada idònia per insistir a la societat i als governs que malgrat els avenços aconseguits, el VIH no s'ha anat; i que, per això, segueix sent vital augmentar la consciència, lluitar contra els prejudicis i millorar la difusió d'informació i la formació sobre la malaltia.
El lema enguany és "Acabem amb ella" ( "Let 's end it"). L'objectiu és acabar amb l'aïllament i l'estigma que pateixen molts pacients i, el més important, amb la transmissió del VIH. Per primera vegada, la ciència compta amb els mitjans per controlar totalment la propagació del VIH en una tendència cap a la "cura funcional", on el virus es redueixi a nivells indetectables i inofensius. No obstant això, l'any passat aproximadament un milió de persones va morir a causa d'aquesta malaltia, principalment a l'Àfrica subsahariana. Una altra dada alarmant: En aquesta mateixa zona, entre el 30% i el 70% de les persones desconeix si és no portador del VIH.
El treball d'Humana People to People enfront d'aquesta malaltia s'articula principalment a través de dos programes: Total Control of the Epidemic (TCE) i HOPE.
Prevenció per reduir la propagació
La metodologia de TCE es basa en la prevenció de la transmissió del virus i en la sensibilització, mobilització i empoderament de la comunitat en la lluita contra la malaltia. El treball exercit porta a porta pels anomenats oficials de camp, fomenta les habilitats de cada persona per assumir el control sobre el seu estat de salut pel que fa al VIH / SIDA. El personal de TCE ofereix suport a les persones malaltes i les seves famílies per reduir el risc de contagi de la malaltia. Promou, a més, el diàleg personalitzat sobre hàbits sexuals i d'higiene, entre altres activitats. L'estreta col·laboració amb els centres de salut ha provocat un augment en el nombre de les proves i l'adherència als tractaments.
En marxa el 1999, aquest programa és vital en la tasca d'Humana a la lluita contra la propagació del VIH, la SIDA i altres malalties, com la tuberculosi. Els socis de la Federació estan implementant 77 TCE en una dotzena de països, aconseguint aproximadament a 6,5 ??milions de persones a l'Àfrica i Àsia.
Aquest any, Humana vol posar l'accent en la importància que els homes mobilitzin a individus del seu mateix gènere en nom de que se sotmeten a les proves diagnòstiques. Aquest enfocament ha demostrat tenir èxit per reduir la propagació del VIH i millorar els resultats dels antiretrovirals: mobilitzar els homes per fer-se la prova, per tant, és clau per reduir les taxes de mortalitat.
Per la seva banda, el programa HOPE se centra en donar suport als malalts de SIDA i oferir-los pautes per no abandonar la medicació. Tracta de connectar a la població amb els sistemes de salut nacionals i les estructures sanitàries locals que promouen el subministrament d'antiretrovirals i l'adherència als tractaments.
Una xifra per a l'esperança: 90-90-90
A 2015, ONUSIDA va presentar una nova estratègia global per tractar d'acabar amb la malaltia abans de 2030 com a part dels objectius de Desenvolupament Sostenible, proporcionant una guia per accelerar l'abast i l'eficàcia de les iniciatives centrades en aquesta lluita. Aquesta estratègia es basa en la meta anomenada 90-90-90: tracta d'augmentar al 90% la proporció de persones amb VIH que coneixen el seu diagnòstic, incrementar al 90% aquelles sota tractament antiretroviral, el qual el 90% sota tractament tingui càrrega viral suprimida.
L'estratègia d'Humana People to People per augmentar el nombre de proves i la sensibilització sobre la malaltia està obtenint resultats molt positius entre grups de població de comunitats geogràfiques remotes amb molt difícil accés als centres sanitaris.