Per una escola més accessible per a tothom

03-03-2015

Humana i el seu soci local DAPP han posat en marxa a Zàmbia, amb el suport de la UE, aquest projecte per potenciar les escoles comunitàries, del qual es beneficiaran uns 50.000 nens i nenes de zones rurals.

S'estima que al voltant del 30% dels nens i nenes de Zàmbia assisteix a les conegudes com escoles comunitàries. Aquests centres es van posar en marxa fa més de dues dècades perquè els noies i noies de les zones rurals i peri-urbanes, que no vivien en les proximitats de les escoles del govern, o les famílies no podien pagar les matricules i els uniformes, poguessin anar a l'escola. Moltes de les escoles van ser establertes per ordes religiosos i ONG i, la resta, per la pròpia comunitat.

Aquestes últimes no compten sovint amb els recursos necessaris i només es mantenen per la mera voluntat de la població local. Els pares i voluntaris supervisen la seva gestió diària com a les famílies solen pagar una petita quantitat mensual per cobrir les despeses bàsiques del professor. Fins fa molt poc, han rebut poca atenció o suport del govern. Això tot i que són un signe de la determinació i la capacitat de mobilització i autoorganització dels zambians.

Servei essencial per a la comunitat

Les escoles comunitàries responen a una gran necessitat de la societat, en donar una educació essencial a nens que d'altra manera no tindrien accés al sistema. No obstant això, no estan exemptes de greus problemes. Sovint, els professors no han rebut formació docent alguna, i una quantitat significativa de les escoles no té aigua corrent ni instal·lacions higièniques adequades. El 2011, el govern de Zàmbia va reconèixer a les escoles comunitàries, i va començar a recolzar i integrar-les en el sistema educatiu oficial.

En aquest context Humana Fundación Pueblo para Pueblo i el seu soci DAPP-Zàmbia arrenquen aquest any un projecte de suport a 160 escoles comunitàries de les províncies de Muchinga, Centre i Nord. Aquest projecte es recolza en l'àmplia experiència en la formació de mestres d'educació primària per a les zones rurals que posseeixen ambdues organitzacions.

50.000 nens i nenes involucrats

El projecte, cofinançat per la UE, capacitarà als mestres existents i s'encarregarà de la gestió de les escoles, així com millorarà les seves infraestructures, cosa de la qual es beneficiaran uns 50.000 nens i nenes. A més, els líders del projecte treballaran amb les autoritats locals per mobilitzar els comitès de pares perquè potenciïn el seu suport a les escoles.

La primera fase del projecte, de tres anys de durada, començarà de manera immediata amb una enquesta per obtenir una visió integral de la situació actual de les comunitats. Durant el procés, els líders del projecte s'identificaran 5.000 llars vulnerables per dotar-los de formació sobre generació d'ingressos i amb això facilitar-los l'accés dels seus fills i filles a l'escola.

Per una escola més accessible per a tothom-img1
Per una escola més accessible per a tothom-img2
Per una escola més accessible per a tothom-img3