consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
17-10-2016
Tot i que sovint es pensa en la tuberculosi com en una malaltia del passat, en realitat es situa al costat del VIH / SIDA com la causa principal de mort a tot el món.
Així, tot i que el nombre de defuncions per aquest bacil va decréixer un 3,3% l'any passat, situant-se en un 1,8 milions, continua sent la malaltia infecciosa més terrible del món, juntament amb la SIDA, segons les estimacions que acaba de publicar l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recollides al Global Tuberculosi Report 2016.
La malaltia afecta desproporcionadament als grups vulnerables de la població; la seva propagació està estretament vinculada a la manca d'accés a la informació sobre la tuberculosi i a l'assistència sanitària apropiada. A més, es tracta d'una malaltia associada a l'estigma d'unes condicions de vida inadequades.
La població minera, entre els grups d'alt risc
En aquest context, els miners han estat considerats grup d'alt risc per a la tuberculosi i altres malalties pulmonars a causa de les males condicions laborals a què fan front. En la indústria minera al sud d'Àfrica, la incidència de la tuberculosi és 10 vegades més alta que el llindar que l'OMS estableix per declarar una emergència sanitària; cal tenir en compte que afrontar aquest problema és especialment complex a causa de la naturalesa de la malaltia i la, de vegades, manca de transparència per part de la indústria sobre condicions sanitàries.
Per curar amb èxit la tuberculosi, el tractament s'ha de seguir estrictament durant un període d'almenys sis mesos. La població minera sovint inclou una gran proporció de treballadors migrants, el que representa també un desafiament per al personal sanitari encarregat de les proves diagnòstiques, així com del tractament i seguiment.
El febrer passat, el Fons Mundial i el Banc Mundial van donar un pas més per acabar amb aquest problema a l'Àfrica Subsahariana, destinant 30 milions de dòlars a la posada en marxa en 10 països de noves solucions per reduir la taxa de tuberculosi en el sector miner.
Programa pilot en vuit països amb la coordinació de ADPP-Moçambic
Dins d'aquest pla d'acció, el nostre soci local ADPP-Moçambic és responsable de la coordinació d'un programa pilot per abordar aquests reptes en vuit països: Zàmbia, Malawi, Botswana, Swazilàndia, Namíbia, Moçambic, Lesotho i Tanzània. ADPP coordina el treball d'altres cinc organitzacions d'Humana People to People i altres tres entitats no governamentals per a la recerca activa de casos de tuberculosi a les poblacions mineres de la regió. TB Alert proporcionarà suport tècnic durant tot el programa.
Aquesta programa pilot es basa en l'experiència acumulada d'Humana a la lluita combinada contra el VIH / SIDA i la tuberculosi a través dels seus projectes TB-TC i TCE (Total Control of the Epidemic). Es tracta del primer programa d'aquest tipus que és implementat a nivell regional. El model es basa en la prevenció i en la difusió d'informació entre els membres de la comunitat, treballant casa per casa per augmentar el coneixement de la població, així com facilitar la detecció de tuberculosi i la realització de proves del VIH. També pretén facilitar el tractament en centres de salut i el suport al llarg de períodes de tractament. El programa també té com a objectiu fer front al creixent nombre de casos de coinfecció entre la població minera.
Models i proves diagnòstiques
Al desembre de l'any que ve, ja en el tram final d'aquest programa pilot, les organitzacions participants esperen comptar amb el coneixement i les dades necessàries per proporcionar quatre models eficaços per a diferents contextos que es puguin aplicar en altres zones d'Àfrica.
D'altra banda, s'estima que per a finals de 2017, 214.000 miners, ex miners i familiars dels vuit països s'hagin sotmès a proves diagnòstiques per a la tuberculosi, hagi augmentat considerablement el nivell de conscienciació sobre la malaltia i s'hagi reduït l'estigma que envolta la malaltia.